Mérges kígyók területén épül a Facebook új szélparkja

csörgőkígyó
Vágólapra másolva!
Jól halad a Facebook új adatközpontjának építése Nebraska államban. A létesítmény a működtetéséhez szükséges energiát tiszta forrásból kapja majd, amihez a Tradewind nevű cég fejleszt számára egy új szélfarmot Dixon megyében. A területen többféle mérges csörgőkígyó is él, de a Facebookot inkább az olcsó áram izgatja.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint még idén munkába áll a Facebook új, Nebraskában épülő adatközpontja, ahhoz pedig egy új szélfarm kell, mely tiszta forrásból termelt energiával látja majd el a létesítményt. A közösségi média egyik legjelentősebb szereplője azt szeretné, hogy az adatközpont kizárólag tisztaenergiával működjön, már elindításától kezdődően. Ennek érdekében még új vállalati tarifáról is egyeztetnek a helyi szolgáltatóval.

Csörgőkígyó Szurdok a tiszta megawattokért

A Facebook új adatközpontját Papillion (lepke) névre keresztelték a vállaltnál. Ehhez pedig hasonlóan izgalmas nevű szélerőmű jár. A Rattlesnake Creek (Csörgőkígyó Szurdok) névvel illetik azt a létesítményt, melyet a kivitelező Tradewind épít Dixon megyében, és amely főként az adatközpontot látja majd el környezetbarát energiával.

Így épül a Facebook új adatközpontja Nebraskában:

A szélfarm körülbelül 160 kilométerre épül az új adatközponttól. Olyan helyen létesítik, ahol egyébként a veszélyes méreganyagokkal bíró csörgőkígyók több fajtája is él. A populációk élőhelyére telepített széltornyok összesen 320 megawatt villamos energia előállítására lesznek képesek. Ebből

200 megawatt a Papilliont szolgálja ki, a fennmaradót pedig más vásárlók részére értékesítik.

A fejlesztők úgy számolnak, hogy a szélfarm megépítése 300 munkavállalónak ad munkát, közülük lesznek, akiket az üzemeltetési feladatok ellátásához tovább alkalmaznak majd.

Ezzel az összeállítással a Papillion építésébe nézhet bele:

Nagyon hatékony lesz

Az óriási, 32 ezer hektáros létesítmény mintegy 100 földtulajdonos területén épül, ezekkel mind szerződést kellett kötni ahhoz, hogy földjükön az építkezés megkezdődhessen. A fejlesztést végző vállalatnál azt mondják, a teljes építési területnek várhatóan legfeljebb 2 százaléka lesz az, ami nem hasznosul, mert ahol épp nem széltorony áll majd, ott út, vagy az üzemeltetéshez kapcsolódó egyéb infrastruktúra épül majd.

A névleges termelési kapacitás 90 ezer háztartás számára elegendő villamos energiát termel, ha elkészül,

bár ennek jelentős részét a Papillion hasznosítja majd. A vállalat azt is kiemeli, hogy a kivitelezés során ügyelnek arra, hogy ne okozzanak természeti károkat, és az építkezés ne vezessen egyetlen állat pusztulásához sem.

A Facebook mindezzel nagy egyetértésben foglal állást a szélfarm létesítése mellett, és kiemelik, hogy az adatközpont nélkül valószínűleg a szélfarm nem, vagy nem ezekkel a paraméterekkel épülne meg.

A csörgőkígyók több fajtája is él az új szélfarm építési helyszínén, a kivitelezők azt ígérik, rájuk is vigyázni fognak Forrás: Origo

Zuckerberg vállalatánál azt is mondják: olcsón szeretnének hozzájutni az itt megtermelt energiához, és

ha a területileg illetékes közüzemi szolgáltató ebben partner, új vállalati díjszabás kidolgozásában is segédkeznek, amit a szolgáltató egységesen tud alkalmazni ebben a vásárlói szegmensben.

Ahogy az Origo is megírta, a világ legnagyobb vállalatai közül egyre több kötelezi el magát a zöldenergiák mellett. A Facebooknál sem ez az első lépés ebbe az irányba. A Virginia államban nemrég megépült adatközpontjukat napenergiából nyert villamos energia hajtja.