Lekerült a lélegeztető gépről a görög állam

görög görögország eu zászló
ATHENS, GREECE , JANUARY 21:A Greek and EU flag flies in front of the ancient Parthenon temple atop the Acropolis hill on January 21, 2015 in Athens, Greece. According to the latest opinion polls, the left-wing Syriza party are likely to defeat Prime Minister Antonis Samaras' conservative New Democracy party in the election, which will take place on Sunday. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Végéhez közeledik Görögországban a 2009-ben indult, ideiglenesnek tartott fiskális politika. Az Európai Unió az ország számára kedvező határozatot hoztak az átmeneti pénzügyi időszak lezárásról, noha az országnak még végre kell hajtania a szerkezeti reformokat ahhoz, hogy a gazdaság tartósan felszálló ágba kerüljön – áll a nemzetközi pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Akcenta CZ elemzésében. A befektetők figyelmét pedig nem kerülheti el az sem, hogy az ország államháztartása újra felülvizsgálat alá kerülhet.
Vágólapra másolva!

Jelentősen leszorította a görög vezetés az ország korábbi, brutális évenkénti költségvetési hiányát, 2016-ban pedig már szerény, 0,7 százalékos többlettel zárt az államkassza. A legfrissebb adatok azt mutatják, a kulcsfontosságú görög ágazatok fellendülőben vannak, ami a gazdaság egészére kedvező hatást gyakorol.

Újra a tőkepiacokon

Az Európai Unió tagországai szeptember végén döntöttek Görögország ideiglenes fiskális politikájának befejezéséről, amelyet 2009-ben vezettek be az országban a közpénzek kritikus állapota és a túlzott költségvetési hiány miatt.

Görögország most valószínűleg elérkezett az egyik utolsó lépéshez,

hogy lezárja azt a közel tíz éves időszakot, amikor az ország finanszírozása az Európai Unió és az IMF (Nemzetközi Valutaalap) mentőprogramjaitól függött

Idén júliusban Görögországnak - az elmúlt három év után - ismét sikerült bekerülnie a tőkepiacokra, ahol sikeresen jegyzett 5 éves államkötvényeket összesen 4 milliárd euró értékben.

Fellélegezhetnek a görögök, látsznaak az országot szorító gazdasági válságból való kilábalás jelei Forrás: AFP/Luisa Ricciarini

Ha Görögország megőrzi jelenlegi hozzáállását, és továbbra is felelősen viszonyul a költségvetéséhez várható, hogy már a jövő év közepén felmondhatja utolsó mentőprogramjait (ún. bailout), és visszatérhet a teljes piaci finanszírozáshoz.

A következő csatákat is meg kell nyerni

Habár az ország számára kedvező uniós határozat várható volt, Görögország és a külföldi befektetők számára szimbolikus jelentőséggel bír, ugyanis a piacok azt az információt kapták, hogy a görög államháztartás ismét ellenőrzés alá kerül.

Ezért a megindult gazdasági növekedés lendületét a szerkezetváltás előkészítésére kell használnia a görög vezetésnek

ahhoz, hogy hosszabb távon is növekedési pályán maradjon.

Az Európai Unió kedvező határozatot hozott a görögök átmeneti fiskális politikájával kapcsolatban Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Milos Bicanski

Mivel Görögország gazdasági helyzete javult az utóbbi években, felmerül a kérdés, hogy a görög eszközök most vonzó befektetési lehetőséget jelentenek-e. Az elemzők úgy gondolják,

amennyiben a következő években sor kerül a szükséges szerkezeti reformok végrehajtására, úgy a görög gazdasági növekedés jelentősen felgyorsulhat.

A korábban szintén jelentős költségvetési hiánnyal küzdő Írország, Portugália, de Magyarország példája is azt mutatja, az időben a befektetés mellett döntők, később kiemelkedő hozamokra tehetnek szert ezeken a piacokon.