Vágólapra másolva!
Feszült versenyen, szokatlan körülmények között dőlt el a világbajnoki küzdelem Lewis Hamilton és Sebastian Vettel között. A Mercedesnél örülnek, de nehezen engedtek fel az izgalmak után.

Nem sokan számíthattak arra, hogy Lewis Hamilton úgy biztosítja be pályafutása 4. világbajnoki címét, hogy a rajt után összekoccan legnagyobb ellenfelével, Sebastian Vettellel, aki csak a 4. helyig tud visszakapaszkodni a mezőny végéről, így Hamiltonnak a 9. hely is bőven elég ahhoz, hogy elég nagy maradjon az előnye a szezon végéig.

Hamilton vétlen volt a balesetben, de így is kénytelen volt végig idegeskedni a futamon, végül azonban örülhetett, hiszen a Mercedes konstruktőri győzelme után az egyéni címet is elhódította. A leintés után lelkesen ünnepelt, de elismerte, hogy „borzalmas” volt így megszerezni a végső sikert, és természetesen köszönetet mondott a csapatának és a rajongóinak.

Hamilton és Vettel már a rajt után összekoccant Forrás: AFP/Yuri Cortez

„Megmondtam előre, hogy nem fogom lazán venni az 1-es kanyart – nyilatkozta a Sky Sportsnak. – Nem hiszem, hogy túlságosan agresszív voltam. Az autómat tökéletes helyzetbe hoztam, és nagy helyet hagytam a mögöttem lévő autónak. Akkor is szárnyalok tovább. Folytattam az utamat, és visszatértem” – mondta.

„Versenyzőként az ember mindig próbálja emelni a mércét, de a mai nap a lehető legszokatlanabb volt. A 40 másodperces hátrány olyan, mintha a senki földjén lennék. Próbáltam előre gondolkodni, de fogalmam sem volt, mi fog történni a bajnoksággal. Próbáltam egyre előrébb jutni, utolérni a többieket, és beleszólni a versenybe, de az előzés itt tragikus volt.”

Örömünnep volt Hamiltonnak a leintés Forrás: AFP/2017 Getty Images/Mark Thompson

Hamilton kijelentette, egyelőre nem gondol további világbajnoki címekre, csak örül a negyedik sikerének, és reméli, hogy mintaként szolgálhat azoknak, akik nehézségeket élnek meg. Elárulta, a rajongói őt is ugyanúgy inspirálják őt, mint ahogy ő teszi ezt a követőivel. Próbál további sikereket elérni, és a szurkolóival közösen nyer vagy veszít.

Főnökei, Toto Wolff és Niki Lauda is méltatták a pilótát, de Wolff többször is elmondta, hogy gyűlölte, ahogy a futam alakult.

„Nagyon rossz volt, és túl sokáig tartott – ismerte el Wolff a Sky Sportsnak. – Már az elejétől, a balesettől nagyon feszültek voltunk, és az autóban (Hamilton) sem tudhatta, hogy mi történik. Vajon Sebastian még versenyben van? Szerezhet pontokat? Egy idő után elmagyaráztuk neki a helyzetet, és arra összpontosítottunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.”

Hamiltont arénahangulat vette körül Forrás: DPPI/Florent Gooden

Wolff úgy vélte, hogy a jelentős pontelőnyük ellenére sem volt lefutott a verseny, és a figyelmeztetett, hogy az előző öt futam során az ellenfelek nagyon feljavultak, ezért jövőre már most el kell kezdeniük igyekezni, hogy megtarthassák a helyezésüket. A futam alakulásával kapcsolatban megjegyezte, hogy máskor szerinte Vettel büntetést kapott volna az ütközés miatt.

– nyilatkozta Wolff, és Niki Lauda sem értette a történteket. „Nem tudom, Sebastian miért vezetett olyan agresszíven, hogy tönkretegye a saját versenyét és Lewisét. Lewis volt elöl, és (Vettel) nekiment az első szárnyával. Egyszerűen nem értem” – mondta Lauda a BBC 5 Live műsorában, de arra nem tért ki, hogy Vettel szárnya akkor már el volt törve.

Vettel nem lett 2. helyezett, így Hamiltonnak a 9. hely is elég volt Forrás: DPPI/Florent Gooden

James Allison, a Mercedes technikai igazgatója azt mondta, „mindenképpen csúnya verseny” volt, és szerinte „nehéz elképzelni, hogy valaki más jobban megérdemelné a bajnokságot Lewisnál. Az egész szezon során a zoknit is levezette a lábáról!” Allison szerint Hamilton pályafutása csúcsán van, és a sport egyik legnagyobb alakja.

Hamilton sikeréhez korábbi csapattársa és ádáz ellenfele, Nico Rosberg is gratulált egy videóüzenetben.

„Gratulálok, Lewis, igazán csodálatos teljesítményt nyújtottál az idén, és nagyon megérdemelted a 4. világbajnoki címet. Ez természetesen igazán lenyűgöző” – mondta Rosberg. „Nagy elismerés a Mercedesnek is, mert tényleg hihetetlen munkát végeztek a jelentős szabályváltozások közepette. Teljesen újra kellett kezdeniük, mégis lehengerlően szerepeltek, különösen a szezon végén.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!