Kihalás szélén álló új orangutánfajt fedeztek fel

tapanuli orangutánnak (Pongo tapanuliensis)
Tapanuli orangután (Pongo tapanuliensis)
Vágólapra másolva!
Kócos hajú, kisfejű új orangutánfajt találtak Szumátrán. Kilencven éve nem fedeztek fel új emberszabásút.
Vágólapra másolva!

Több évnyi kutatás után arra jutott egy nemzetközi szakértői csoport, hogy az indonéz szigeten izoláltan élő, mintegy 800 egyedből álló csoport önálló fajt alkot. Az ottani régióról a tapanuli orangutánnak (Pongo tapanuliensis) nevezték el a fajt, amely kis populációja miatt súlyosan veszélyeztetettnek számít - írja az MTI.

Kilencven éve ez az első újonnan felfedezett emberszabású faj. A tudomány azt megelőzően (az emberi fajon kívül) hat hominidát különböztetett meg: a szumátrai és borneói orangutánt, a keleti és nyugati gorillát, a csimpánzt és a bonobót.

- mondta Michael Krützen, a Zürichi Egyetem kutatója. Kollégáival a Current Biology című szaklapban mutatták be eredményeiket csütörtökön.

Közeli rokon

Az orangután az ember egyik legközelebbi rokona. A hímek 50-90 kilogrammosra is megnőhetnek, a nőstények feleennyit nyomnak. Eredeti elterjedési területük Kínától Thaiföldön és Vietnamon át Jáva szigetéig nyúlt, ezeken a területeken azonban évezredek óta nem él egyetlen példány sem. Eddig a kutatók úgy vélték, hogy ma már csak két faja létezik: az egyik Szumátrán (szumátrai orangután - Pongo abelii), a másik a szomszédos Borneó szigetén (borneói orangután - Pongo pygmaeus). A tapanuli orangutánok a Batang Toru erdőben élnek, mely az Észak-Szumátrán lévő Toba-tótól délre található.

Az eddig is ismert volt, hogy néhány szumátrai orangután genetikailag erősen különbözik a többiektől.

Az áttörő felismerés akkor történt, amikor elemezték egy olyan tapanuli orangután 2013-ban talált csontvázát, amellyel emberek végeztek.

Összehasonlítva a Toba-tótól északra élő orangutánokkal, óriási különbségeket találtak a koponyán és a fogakon. Különbözik a dzsungelen át dübörgő kiáltásuk is. Harminchét orangután örökítőanyagának elemzéséből kiderült, hogy a Toba-tótól délre élő és északra élő orangutánok közti szakadás több mint hárommillió évre vezethető vissza. A borneói és szumátrai orangutánok azonban csak később, kevesebb mint 700 ezer éve váltak külön egymástól.

Tapanuli orangután (Pongo tapanuliensis) Forrás: Tim Laman

Az első orangutánok leszármazottai

"A Batang Toru-i orangutánok úgy tűnik, közvetlen leszármazottai az első orangutánoknak, amelyek az ázsiai szárazföldről érkeztek" - mondta Alexander Nater, a Zürichi Egyetem kutatója. A tudósok a tapanuli orangutánok kihalásának veszélyére figyelmeztetnek. Életüket elsősorban a vadászat és a duzzasztógátak építése fenyegeti, amely természetes élőhelyük nagy részét tenné tönkre. Már évi egy százalékos kihalási aránnyal bizonytalanná válna túlélésük.

- áll a tanulmányban.