Ez a világ egyik legkisebb PC-je

ecs liva q mini pc számítógép
ECS Liva Q
Vágólapra másolva!
Elsősorban tévéokosításra szánja az ECS.
Vágólapra másolva!

A tajvani ECS bejelentette minden idők egyik legkisebb és legkönnyebb számítógépét: a Liva Q csak 7 × 7 × 3 centiméter méretű, és 260 grammot nyom. A gyártó elsősorban HTPC-s felhasználásra, azaz tévéokosítónak szánja, részben ezért is jár hozzá egy VESA rögzítőkeret, amellyel bármely lapostévé hátuljára felszerelhető. Távirányító viszont nincs a dobozában.

ECS Liva Q Forrás: ECS

A ECS Liva Q nagy előnyeként azt hangoztatja a cég, hogy képes 4K felbontású mozgóképeket is lejátszani, akár 60 képkocka/másodperces sebességgel. További érdekesség, hogy a PC támogatja a HDMI-CEC funkciót, így a tévével együtt ki- és bekapcsolható, nem kell külön elindítani és leállítani.

Két modell lesz belőle: az olcsóbbikban Intel Celeron N3350 processzor, 2 GB RAM és 32 GB eMMC háttértár található, míg a komolyabbikban Intel Pentium N4200 CPU dolgozik 4 GB RAM és 64 GB eMMC háttértár mellett. Méretéből sejthetően a minigép nem bővíthető belső merevlemezzel vagy SSD-vel, a vásárlók USB-s meghajtókkal, továbbá maximum 128 gigabájtos microSD-vel tuningolhatják.

ECS Liva Q Forrás: ECS

Kis mérete ellenére elég sok port került a számítógépre: Ethernet, HDMI 2.0, két USB 2.0, egy USB 3.1, továbbá egy Kensington lopásgátló. A működéséhez szükséges áramot külső adapterről kapja.

A Bluetooth 4.2 és WiFi ac vezérlőkkel is ellátott ECS Liva Q hivatalosan a Windows 10 és az Ubuntu 16.04 rendszerekkel kompatibilis. A forgalmazása az elkövetkező hetekben kezdődik, sajnos a különféle modelljeinek ajánlott fogyasztói árait nem közölte a gyártó.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!