Vágólapra másolva!
A négyszeres világbajnok a dobogóért támadta Kimi Räikkönent a Brazil Nagydíjon, miután a szombati balesete miatt csak a bokszutcából rajtolhatott.

Tőle szokatlan hibát vétett Lewis Hamilton a Brazil Nagydíj időmérő edzésén, összetörte a Mercedest, így csak a mezőny végéről indulhatott, de legalább új motorral. Hamilton profitált a rajt utáni balesetekből, és a korán pályára lépő Safety Car is segített neki, utána viszont egymás után előzgette az ellenfeleket, és végül csak Kimi Räikkönen állította meg.

„Mókás volt – mondta Hamilton a Sky Sportsnak. – A gokartos napjaimra emlékeztetett, amikor mindig a mezőny végéről indultam. A tegnapot elszúrtam, és a lehető legrosszabb helyzetbe hoztam magamat. Elég gyors voltam ahhoz, hogy a pole-ból nyerhessek, de azt nem szereztem meg, és így sokkal nehezebb dolgom volt” – foglalta össze.

Hamilton úgy előzgette az ellenfeleket, mintha másik osztályban versenyezne Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Amikor reggel felkeltem, csak az volt a célom, hogy feloldozzam magamat a tegnapi hiba után, büszkeséggel töltsem el a csapatot, és visszanyerjek néhány pontot. Megpróbáltam visszaérni a 3. helyre, de a végén elfogytak az abroncsaim. Élveztem a versenyt és a csatát, remélem, ez nekem és mindenki másnak is megmutatja, hogy

Hamilton sokáig a leggyorsabb volt a pályán, végül csak Max Verstappen futott nála jobb köröket, még újabb gumikkal, ezért feltételezhető, hogy tényleg harcban lett volna egy újabb futamgyőzelemért, azonban a mezőny végéről erre nem volt esélye. Ezen viszont már nem rágódik, inkább köszönetet mondott a közönségnek, hogy őt választották a verseny legjobbjának.

Räikkönenbe beletört Hamilton bicskája Forrás: AFP/Evaristo Sa

„Amikor az ember a legjobbak ellen küzd, nincs helye a hibáknak, de amikor az ember arra törekszik, hogy a legjobb legyen, néha mégis becsúsznak. Ez a fejlődés folyamatának része. Így is tiszta évem volt, (eddig) nem volt balesetem, és vigyáztam az autóra. A tegnapi napot magam mögött hagytam, a mai már pozitív volt. Hálásnak kell lennem, hogy visszaértem a 4. helyre, és örülnöm kell ennek.”

A Mercedes nem lehet teljesen elégedett, mert Valtteri Bottas már a rajtnál Sebastian Vettel mögé szorult, és esélye sem volt megelőzni a Ferrarit.

„Szerintem jó eredményt értünk el – összegzett Niki Lauda, a Mercedes ügyvezetői jogkör nélküli elnöke. – Vettel volt a leggyorsabb, efelől nincs kétség. Lewis hihetetlen munkát végzett. Sajnos a végén a 3. helyet már nem érte el, de minden tőle telhetőt megtett. A mi részünkről nem panaszkodhatunk.”

Strollt Hamilton többször is megelőzte Forrás: AFP/Evaristo Sa

Lauda szerint „Valtterit nehéz megítélni, mert Vettel lassúzott. Nem kellett igyekeznie. Jól játszotta a játékot, és nyert. Valtteri a 2. helyet érdemelte”, Toto Wolff, a Mercedes-Benz Motorsport igazgatója viszont azt mondta, Räikkönen esetén „a Ferrari a végén mindent beleadott, ők is az időmérős üzemmódot használták. A Red Bull ma nem volt versenyben.”

Wolff nem tagadta, hogy a Mercedes is bevetett mindent, és Hamilton a lehető legmagasabb teljesítményszintet használhatta a versenyen.

„Lewis kivételesen vezetett ma. Nagyon lendületbe jött, csodálatos, hogy a bokszutcából rajtolva 5 másodpercre megközelítette a győztest. A nyers tempó terén ma Lewis volt a leggyorsabb, és talán a győzelmet is megérdemelte volna, de Sebastian szabályozta a tempót az élen. Szerintem volt tartaléka a futamon, de a végén már talán nem.”

A csapatfőnök úgy vélte, Bottas a rajtnál vesztette el a versenyt,

pedig az indulás pillanatát még a Ferrarinál is jobban kapta el, utána viszont kipörögtek a kerekei, előzni pedig nem volt esélye. Elismerte, hogy a bokszban az elévágási kísérlet „elkeseredett” kísérlet volt a részükről, mert tudták, hogy fél másodperc hiányozni fog, de azért megpróbálták.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!