Az orosz búza lenyomja Európát

mező agrár búza reggel befektetés megtakarítás fény
Vágólapra másolva!
Egyre nehezebb helyzetben van az európai búza a világpiacon, ahogy Oroszország rekord mértékű termést produkált. Miközben az Európai Unió búzaexportja ebben a szezonban 25 százalékkal csökkent, az orosz kivitel viszont 20 százalékkal bővült.
Vágólapra másolva!

Az orosz búzaexport ebben az évben ismét igen erősen teljesít, és ahogy az orosz búza egyre inkább utat tör magának az Európai Unió hagyományos piacaira is, a stratégia igen egyszerű: jó minőségű terméket kínálni olyan áron, amellyel a riválisok nem tudnak versenyezni – írja a Bloomberg.

A számok pedig magukért beszélnek, ha azt nézzük, hogy Oroszország búzaexportja az ötödével nőtt, miközben az Európai Unió kivitele 25 százalékkal zsugorodott.

Jelenleg mindenki Oroszországra figyel a búza világpiacán – mondta Miroslaw Marciniak, a lengyel InfoGrain igazgatója.

Az elmúlt néhány évben ugyanis Oroszország egyre agresszívabban harcolt újabb és újabb piacokért.

Az EU-nak pedig most az a nagy problémája, hogy mihez kezdjen a búzatöbbletével – tette hozzá a szakember.

Búza szuperhatalom

Miközben globálisan többlet mutatkozik a mezőgazdasági nyersanyagból, az olyan alacsony költségekkel termelő feltörekvő piaci régiók, mint Latin-Amerika vagy Oroszország komoly kihívást jelentenek a hagyományosan erős kínálati területeknek, mint az Egyesült Államok vagy az Európai Unió.

Ráadásul

Oroszország az elmúlt években búza szuperhatalommá nőtte ki magát a világpiacon.

A múlt szezonban már át is vette a második helyet az EU-tól a globális exportőrök ranglistáján, és az előrejelzések szerint a 2017-18-as szezonban megszerezheti a vezető helyet is. Ezzel együtt a mezőgazdasági termelés robbanása segített Oroszországnak abban, hogy Ázsiától Afrikáig világszerte növelje a jelenlétét.

Oroszország szuperhatalom lett a búzapiacon Forrás: AFP/Jean-Francois Monier

Az orosz export lendületes bővülése azonban rossz hír az EU, és különösen a régió vezető termelőjének számító Franciaország számára, amely folyamatosan próbálja visszanyerni a piaci pozícióját a tavalyi borzalmas termést követően.

Az oroszok viszont kihasználták a lehetőséget, és lecsaptak a kínálkozó piaci résekre.

Az olyan államok, mint Kamerun, Elefántcsontpart, Mauritánia és Szenegál egyaránt orosz búzát vettek a múlt szezonban, és a Strategie Grains információi szerint idén is visszatérnek az orosz kínálathoz.

Nyitott ajtók

Tavaly megnyílt az ajtó az orosz búza előtt, és nem tudni, ez mikor fog becsukódni. Ez pedig igen komoly nehézséget jelent a francia búza számára – hangsúlyozta Gabriel Omnes, a Strategie Grains szakértője. Az orosz búza egyébként a legnagyobb vásárlónak számító Egyiptom importjában is meghatározó szerepet játszik, mivel az ország búzabehozatalának háromnegyede Oroszországból érkezett eddig ebben a szezonban. A Románia és Franciaország által képviselt EU eközben csupán 18 százalékkal volt jelen.

Noha az Európai Unió termelői számára most komoly problémát jelent, hogy mit kezdjenek a búzatöbblettel a jelenlegi piacon,

sokan valószínűleg inkább kivárnak az eladással addig, amíg nem fordul kedvezőbbre a helyzet.

Megvan ugyanis az esélye annak, hogy a Fekete-tenger környéki kemény tél visszafogja az exportot, ami pedig megnyithatja az utat az európai búza előtt – jelezte Ben Bodart, az angliai CRM AgriCommodities igazgatója. Addig azonban meg kell küzdeni azzal, hogy az európai termelők bárhova is néznek, mindenütt felhalmozódott készleteket látnak, miközben a versenypozíciójuk elég gyenge.