A feltörekvő piacok uralhatják a jövő évet

dollár befektetés megtakarítás pénzügyek deviza hosszútáv türelem siker
Vágólapra másolva!
Az amerikai nagybank jövő évre vonatkozó ajánlásai erősen koncentrálnak a feltörekvő piacokra. Ezzel szemben viszont a Goldman Sachs az amerikai eszközök shortolását tanácsolja a befektetőknek 2018-ban.
Vágólapra másolva!

A Goldman Sachs hét javaslata a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos erős meggyőződéseket reprezentálja – írták a bank elemzői a csütörtökön megjelent jegyzetükben. Következésképpen az ajánlások a legfontosabb piaci témákra épülnek. Ilyen az erős és összehangolt globális növekedés – különösen a feltörekvő piacokon –, illetve a relatíve alacsony recessziós kockázat. Az egyetlen igazi kellemetlenséget az amerikai dollárban elszámolt eszközök jelenthetik – írja a MarketWatch.

Az amerikai állampapírok tekintetében a Goldman a 10 éves lejáratú kötvény shortolására teszi le voksát, tekintve hogy számításaik szerint a papír hozama a 3 százalék felé közelít majd. Noha a bank nem javasolja az amerikai részvények nyílt shortolását 2018-ra, felhívják a figyelmet az eszközök beszakadásának súlyos kockázataira.

Amerikai részvények

Még ha meg is marad jövőre az erős gazdasági növekedés,

a piacok még így is ki vannak téve az időszakos zuhanásoknak,

különösen ha a rendkívül magas részvénypiaci értékeltségeket tekintjük – mondják az elemzők.

Az S&P 500 részvényindex csütörtökön nagyjából 10 ponttal zárt a múlt héten elért rekord alatt, miközben a 12 hónapos előremutató ár/profit ráta (P/E) a 18-as szinten áll, messze meghaladva a hosszú távú átlagot. Az igen magas P/E ráta általában azt jelzi, hogy hosszú távon alacsony vagy negatív hozam várható.

Bajba kerülhet az igen drága amerikai részvénypiac Forrás: AFP/Spencer Platt

A Goldman ezzel együtt hangsúlyozza, hogy 2018-ban a két legfontosabb kockázati tényező a vállalati haszonkulcsok – és ezzel együtt a profitnövekedések – csökkenése a magasabb bérek következtében, illetve a kamatlábak vártnál gyorsabb piaci átárazódásai.

Feltörekvők és devizák

Mindazonáltal a bank jelentős optimizmussal tekint a feltörekvő piacok felé. A Goldman elemzői szerint a feltörekvő piaci MSCI index 10 százalékkal emelkedhet 2018-ban. Ezzel párhuzamosan azt javasolják a befektetőknek, hogy

használják ki az amerikai vállalati hitelpiacnál sokkal „fiatalabb és barátságosabb" hitelciklust a feltörekvő piacokon.

Ez jelentheti például a dollárban denominált feltörekvő piaci hitelindexekbe történő bevásárlást és az amerikai magas hozamú hitelpiacon történő shortolást.

A konkrét feltörekvő piaci kitettségek tekintetében a Goldman egyes ázsiai, illetve nem olajfüggő országok növekedésére fogadna. Ezek a kereskedések megjelenhetnek például long és short pozíciók formájában a devizapiacon. Nem véletlen, hogy

a bank egy olyan feltörekvő piaci devizakosárral kapcsolatban optimista, amelyben az indiai, az indonéz, valamint a dél-koreai fizetőeszköz kap helyet.

Ezzel párhuzamosan a Goldman short pozíciót javasol a szingapúri dollárból és a japán jenből álló kosárra. A bank mindkét esetben egyenlő súlyozást ajánl.

Kedvező lehetőségeket rejtenek a feltörekvő piaci devizák Forrás: Jason Li/EyePress

A nyersanyagok tekintetében értékelt feltörekvő piaci devizák közül a Goldman long pozíciót venne föl a brazil reálból, a chilei pesóból, illetve a perui solból összeállított, volatilitás szerint súlyozott kosárra, miközben shortolná az amerikai dollárt.

Áttérve Európára, a Goldman úgy számol, hogy

a kontinensen emelkedő inflációra lehet számítani.

A bank tehát ennek figyelembevételét ajánlja a befektetések során. Ezzel együtt az elemzők szerint a dollár mozgása befolyással lehet a fejlett piaci devizákra is. Különösen az euró/jen pártól vár a Goldman emelkedését a következő időszakban.