A bankok elkezdtek készülni a legrosszabbra

politics referenda Horizontal CITY SKYSCRAPER The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on
The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on June 26, 2016. British business minister Sajid Javid on Sunday urged companies not to panic following Britain's vote to leave the European Union (EU) despite dire warnings of the economic consequences of the Brexit vote. "Our economic fundamentals remain strong. They're strong enough to weather any short-term market volatility," he said, after Thursday's vote plunged global financial markets and the value of the pound. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
A brit politikusok azért küzdenek, hogy még a jövő év első felében szülessen egy megállapodás, amely enyhítheti a brexittel kapcsolatos üzleti pánikot. Ez azonban egyes cégeknek valószínűleg túl késő lesz, és már az év elején megkezdik a költözködést.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi bankok egy része már a jövő év elején elkezdheti megvalósítani a költözési terveit, hogy bebiztosítsa az európai uniós működését arra az esetre, ha Nagy-Britannia elhagyja az EU-t – írja a Bloomberg az ügyet ismerő forrásokra hivatkozva. Következésképpen a brit kormánynak már szinte alig van mozgástere ahhoz, hogy eltántorítsa a társaságokat a költözéstől.

Amennyiben a jövő év elején nem lesz egyértelmű irány a brexittel kapcsolatban,

a bankszektor szereplői meg kell hozzák a döntéseket, mégpedig a legrosszabb eshetőségeket is figyelembe véve

– mondta Severin Cabannes, a Société Générale vezérigazgató-helyettese ebben a hónapban. Hozzátette, bankja 300 új munkahelyet tervez létrehozni Párizsban, és még nagyjából egy évre van szükségük ahhoz, hogy végrehajtsák az átszervezéseket.

Készülés a legrosszabbra

Miközben a brexit-tárgyalások most már hónapok óta holtponton vannak, az olyan cégek, mint a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a UBS vagy a Royal Bank of Scotland már a jövő év első negyedévében elkezdhetik átköltöztetni az embereiket, az infrastruktúrát, valamint a tőkét más kereskedelmi központokba – idézi a Bloomberg a forrásait. Mindazonáltal az egész procedúra a bankoknak sem túlságosan kényelmes, mivel

az átszervezések cégenként várhatóan több mint 500 millió dollárba kerülnek majd,

ráadásul legalább 12 hónapra van szükség ahhoz, hogy felállítsanak egy teljesen működő rendszert az EU egy másik országában.

A bankok igyekeznek mindenre felkészülni Forrás: AFP/Daniel Roland

A fentieket részben a Deutsche Bank egyik vezetője is megerősítette. Sylvie Matherat ebben a hónapban jelezte, a jövő év legelején már világosan kell látniuk, pontosan mi fog történni. Ha ugyanis nem születik meg rövid időn belül a brexit-megállapodás, a bankoknak el kell kezdeniük készülni a legrosszabbra – tette hozzá.

Veszélyes tárgyalások

A legrosszabb eshetőségről szóló általános elképzelés úgy szól, hogy Nagy-Britannia mindenféle kereskedelmi vagy átmeneti megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót.

A jelenlegi információk alapján egyébként Frankfurt a legnépszerűbb célpont,

ahová 3050 álláshely költözhet. Ezt követi Párizs 1700, majd Dublin 150 álláshellyel. Mindazonáltal több ezer álláshely van még, amelyért folyhat verseny, főleg Párizs és Frankfurt között.

Mindent összevetve a biztosítási és a bankszektoron keresztül akár 75 ezer álláshely is elköltözhet Nagy-Britanniából, amennyiben nem lesz kereskedelmi megállapodás a brexit-tárgyalások végén – mondta a hivatalos brit banki szabályozó hatóság vezetője. Ráadásul a Bank of England még ebben a hónapban közölte, a brexit első napján már azonnal mintegy 10 ezer munkahely kerül veszélybe.