Soha nem látott növekedés az építőiparban

burkoló családi ház csempe dolgozik építkezés építőipari munkás ÉPÜLET épület belső Foglalkozás FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTÉMA fugáz fürdőkád fürdőszoba HÉTKÖZNAPI Lakóépület munka közben padlólap SZEMÉLY
Illusztráció MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
A magyar építőipar látványosan és korábban nem tapasztalt ütemben nő, ezért a rendszerváltás óta először péntekre csúcstalálkozót szerveztek a kormány képviselői, a húsz legnagyobb építőipari vállalkozás küldöttei és az ágazat legfontosabb szereplői, a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletek részvételével - jelentette be sajtótájékoztatón Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kedden, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben több mint

23 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye

az egy évvel korábbihoz képest, s ez a bővülési ütem várhatóan kitart az év hátralevő részében is - fűzte hozzá a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály megjegyezte: az építőiparban az első háromnegyed évben 130 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma.

A családi otthonteremtési kedvezmény beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az első háromnegyed évben

közel nyolcezer új lakás épült

- hangsúlyozta Varga Mihály. Hozzátette: a lakásépítési engedélyek számának 52 százalékos növekedése azt jelzi, hogy van még lendület az ágazatban.

Forrás: MTI/Bugány János

Az építőipar újfajta kihívás elé került, az egyre erősödő munkaerőhiány miatt

a munkaerő pótlása és szakképzése fontos kérdés lesz

a jövőben, állapította meg.

A kormány célja az építőipari ágazati konzultációval, hogy valamilyen módon segítséget nyújtson a szektor képviselőinek abban, hogy "gond nélkül képesek legyenek teljesíteni megrendeléseiket", illetve a nagyobb beruházások kifutásával is folytatódhasson az ágazat bővülése - összegezte Varga Mihály.

Részleteket nem árult el a várható intézkedésekről, mindössze annyit mondott: rendszerszinten is foglalkozni kell a hatékonyság, a szakemberhiány és a különböző technológiai újdonságok kérdésével. Az áfaszabályok módosítása egyelőre nincs napirenden - fűzte hozzá.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy idén az építőipar 25 százalékkal növelni fogja a teljesítményét, ami 2200-2300 milliárd forint értékű teljesítményt jelent.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Mohai Balázs

Jelenleg

4000 milliárd értékű élő megrendelés állománya van az építőiparnak,

és hónapról hónapra növekszik ez a szám - tette hozzá.

Koji László szerint amennyiben az építőipar nem képes növelni kapacitásait, akkor 2018-2019-ben legalább 550-600 milliárd forintos rés keletkezik a fizetőképes kereslet és a szektor kapacitásai között.
A pénteki találkozón a szakma képviselői a miniszter elé terjesztik elképzeléseiket a beruházások élénkítéséről, a foglalkoztatási helyzet javításáról, a finanszírozási kérdésekről, illetve a cégek szervezettebb együttműködéséről - tájékoztatta a résztvevőket az érdekképviselet vezetője.