Megvan, mely napelemeket finanszírozzák szívesebben a bankok

napelem
(170829) -- YIWU, Aug. 29, 2017 (Xinhua) -- Aerial photo taken on Aug. 29, 2017 shows the solar PV panels installed on the roof of Yiwu International Trade City in Yiwu, east China's Zhejiang Province. The PV project on the roof, which has the total installed capacity of 20 megawatt (MW), is planned to supply power to the trade center for the following 25 years. (Xinhua/Xu Yu) (lfj)
Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek tapasztalatai és a piaci előrejelzések szerint Magyarországon 2018-ban tovább erősödik a napenergia szerepe és az ideinél is több napelemes erőmű építése indulhat el. Miután kevés szereplő képes beruházását saját forrásaiból finanszírozni, a bankok szerepvállalása rendkívül fontos ma Magyarországon – áll a Manitu Solar közleményében. Most új osztályozási rendszer segíti a beruházókat és a pénzintézeteket is.
Vágólapra másolva!

A hazai napelemes energiatermelés viszonylag fiatal piac. A kevés, korábbról rendelkezésre álló hazai információ miatt, a finanszírozó leginkább a beruházót és üzleti tervét, azaz a projektet világítja át döntéshozatal előtt. A beépítésre kerülő napelemekre kevesebb figyelem jut. Ugyanakkor nem mindegy, milyen napelemet választanak a kivitelezéshez, hiszen annak legalább 10-20 éven át megbízhatóan kell működnie.

A bankok hitelbírálati folyamatát segíti a most elkészült lista, és a beruházókat is segíti a minőségi termék kiválasztásában (illusztráció) Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

Elkészült a „bankképes" termékek listája

A napenergia hasznosításában élen járó országokban már elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a napelemek hosszú távú működéséről az iparág szereplőinek viszonylag pontos információi legyenek. Ezért a világ egyik legnagyobb pénzügyi médiacsoportjának megújuló energiával foglalkozó részlege, a Bloomberg New Energy Finance kidolgozott egy értékelési rendszert a napelemekre vonatkozóan.

Ez a világ több száz napelem-gyártójának termékeit osztályozza transzparens módon,

az elmúlt évek több mint 17 ezer, egyenként legalább 1,5 megawatt kapacitással rendelkező napelem-projekt finanszírozása alapján.

Mindez nem csak a beruházóknak, de a bankoknak is fontos, noha a lista nem helyettesíti a megfelelő átvilágítási procedúrát a bankok számára. Ugyanakkor

megfelelő viszonyítási alapot teremt a finanszírozás elbírálásakor.

Napelemek (illusztráció) Forrás: Pixabay

A Bloomberg bankokat, áramtermelőket és független technológiai tanácsadókat kérdezett meg arról, hogy melyik napelem-gyártó termékeit tartják a bankok számára finanszírozhatónak.

A „bankképes" listán csak olyan gyártók szerepelnek, amelyek termékei minőségiek,

és a cég pénzügyileg stabil. Ez a jövőbeni jótállás miatt fontos.

Már bizonyítottak

A listán szereplő napelem-gyártók nagyjából 15 gigawattnyi, saját erőből megvalósított vagy banki finanszírozott kapacitást építettek ki. A napelem-gyártók között a Trina Solar 100%-ban pozitív minősítést kapott, utána pedig négy másik cég (Canadian Solar, First Solar és SunPower, Hanwha Q Cells) következik 95 százalékkal.

Várhatóan könnyebb lesz finanszírozást kapni a banktól, ha a megbízható gyártók közül választ a beruházó Forrás: Photononstop/Frederic Soreau

A listát ezért elsősorban gyártóknak, beruházóknak és pénzügyi szolgáltatóknak ajánlja a Bloomberg, egyelőre térítés ellenében.

– mondta a lista kapcsán Nagy Norbert, a Manitu Solar ügyvezetője.