Rekord nagyságú büntetést kapott az Apple

Apple embélma
MELBOURNE, AUSTRALIA - SEPTEMBER 16 : The illuminated Apple Logo is seen in front of the Apple store as large crowds queue in line awaiting the release of iPhone's new models, in front of Apple Store in Melbourne, Australia on September 16, 2016. Apple has released for sale its new iPhone models Apple 7 and 7 plus in Melbourne. Due to geographic location Australian customers are amongst the first in the world to buy the new Apple / iPhone models. Asanka Brendon Ratnayake / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Megszületett a döntés az Európai Unió és az Apple között zajló bírósági ügyben, aminek értelmében az amerikai vállalat rekordnagyságú büntetést fizet ki Írországnak a be nem fizetett adók után. Írország és az Apple is felebezett a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Hatalmas bírságot kapott az Apple az Európai Bizottságtól. Ezt a büntetést bizonyára megérzi az Apple,

hiszen a 15,4 milliárd dollár a cég teljes készpénzkészletének a 6 százaléka,

és az Európai Unió történetének legnagyobb adózási bírsága. Az ítélet már több mint egy éve megszületett, azonban Írország nem tett semmilyen lépést a pénz begyűjtésének érdekében.

illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A döntés értelmében az Apple-nek utólagosan kell visszafizetnie minden adókedvezményt.

Írország gazdasági okokból alacsony adókulccsal próbálta megszerezni a nagyvállalatok pénzét. Ezért volt lehetséges az, hogy az Apple 2003 és 2014 között mindössze 0,005 százalék és 1 százalék közötti adót fizetett be az íreknél, az összes európai profitjuk után.

Az Európai Bizottság szerint ezzel az Apple jelentős előnyt szerzett a versenytársakkal szemben,

mivel minden cégnek ugyanazok az adózási szabályok szerint kellene adózni, de ez nem így történt, Írország pedig egy céget előnyben részesített a többiek szemben.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója Forrás: AFP/Bernd Thissen

Az ügy az Európai Bíróság elé fog kerülni, ami azt jelentheti, hogy nem fog egyhamar rendeződni a helyzet annak ellenére sem, hogy az ír pénzügyminiszter Paschal Donohoe már 2018 első negyedévében várna az Apple első csekkjét.

Az Európai Bizottság csak akkor zárja le a Dublin ellen folyó bírósági ügyet, ha az Apple-re kiszabott büntetést teljes egészében begyűjtik.