A gleccserek 70 százaléka visszahúzódott Norvégiában

Vágólapra másolva!
Harmincegy gleccserből huszonegynél tapasztalt visszahúzódást és mindössze egynél némi növekedést idén a norvégiai vízkészlet- és energiaügyi bizottság (NVE) szokásos évi felmérése.
Vágólapra másolva!

A Norvégia 2534 gleccserének állapotfelmérését szolgáló éves vizsgálat során a szakemberek megnézik, hogy mennyi hó hullott a kiválasztott gleccserekre a téli időszakban és mennyi hó, valamint jég olvadt el rajtuk a nyári hónapokban - olvasható az MTI hírében.

Az NVE jelentése szerint idén a megvizsgált 31 jégárból 21-nél tapasztaltak zsugorodást, kilencnek nem változott az állapota és mindössze a délnyugat-norvégiai Hordaland megyében lévő gleccser, a Svelgabreen mutatott némi gyarapodást.

- mondta Hallgeir Elvehoy, az NVE munkatársa, hozzátéve, hogy a forró nyarak a gleccserek legnagyobb ellenségei, az esőzések kevésbé fontosak. A szakember azt is elmondta, hogy az elmúlt években az ősz hosszabbá vált, a tél viszont megrövidült, ami kevesebb hóesést, viszont több hóolvadást eredményez.

A legnagyobb, 54 méternyi visszahúzódást a nyugat-norvégiai Nigard-gleccsernél mérték a szakemberek. Az NVE szerint az 1990-es években a norvégiai gleccserek jelentős része növekedett, 2000 óta azonban a jégárak mindegyike visszahúzódott.