Egerbe és Olaszországba utaznának legszívesebben a Travelo olvasói

Megújult Eger belvárosa
Eger, 2015. szeptember 27. Stróbl Alajos Dobó István-szoborcsoportja az egri Dobó téren 2015. szeptember 26-án. A település történelmi belvárosa több mint 5 milliárd forintos rehabilitációs program keretében újult meg. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
A hazai célpontok közül Egerbe utaznának a legtöbben a Travelo olvasói közül, míg egy külföldi útra Olaszországot választanák a legtöbben – derült ki az utazási portál felméréséből. A legtöbben a wellnesst és a tengerparti nyaralást részesítik előnyben.
Vágólapra másolva!

December 20-án indította és 2019. január 6-án éjfélkor zárta le online közvélemény-kutatását a Travelo, amelyben olvasóinak utazási szokásairól, szándékairól érdeklődött. Összesen 1322-en válaszoltak a kérdésekre, a válaszokból pedig az alábbiak derültek ki.

  • Az válaszadók jóval több mint egyharmada (552 fő) készül idén egy-, de akár többnapos belföldi városlátogatásra.
  • A belföldi célpontok tízes listáján Eger, Szeged, Sopron és Gyula városa a legnépszerűbb, de a megkérdezettek jelentős része tervezi, hogy még idén felkeresi Pécs, Debrecen, Hajdúszoboszló, Hévíz, Budapest és Noszvaj települését is.
  • A megkérdezettek majdnem pontosan fele, azaz 658 olvasó írta azt, hogy legalább egy hosszú hétvégés pihenéssel mindenképp kalkulál 2019-ben. Több mint negyedük (358-an) több rövidebb – 2, 3, de maximum négyéjszakás – belföldi utazást is tervez.
  • A válaszadók 90 százaléka (1191-en) négy éjszakánál hosszabb belföldi utazást szervez magának.
Eger népszerű belföldi úti cél Forrás: MTI/Komka Péter
  • Legalább egy külföldi hosszú hétvégére 295-en szeretnének eljutni az idei évben, ami a válaszadók közel negyede, de 86-an azt írták, hogy a hosszú hétvégék közül többet is szívesen töltenének külföldi városnézéssel.
  • 2019-ben legalább egyszer, minimum négy éjszakás külföldi utazásban több mint 40 százalék (577 fő) gondolkodik, a megkérdezettek tíz százaléka (131 fő) pedig akár több ilyen, hosszabb utat is elképzelhetőnek tart.
  • A legtöbben Olaszországba, Görögországba és Spanyolországba utaznának, de Horvátország, Ausztria, Portugália, Törökország és Egyiptom is felkerült az idei legnépszerűbb úti célok közé.
Velence nemcsak a magyar turisták kedvence Forrás: AFP/usage worldwide/Ron Sachs
  • Az utazás jellegét illetően a válaszadók többsége a wellnessre (60%), a tengerparti nyaralásra (51,3%) és a városlátogatásra (42,2%) szavazott. Kisebb arányban voksoltak a körutazásra (27,7%), egzotikus úti célokra (27,3%), kulturális utazásra (24%), ezeknél pedig még kevesebben jelölték meg a szabadtéri sportolással, túrázással egybekötött utazást (11,1%) és a hajóutakat (9,2%).
  • Arra a kérdésre, hogy kivel tervezik az idei évi utazást (több választ is meg lehetett jelölni), akkor a kérdéssort kitöltők 55 százaléka írta azt, hogy a párjával, 44 százaléka pedig azt, hogy gyerek(ek)kel közös családi utazásra (is) készül. Az olvasók közel 16 százaléka jelölte be, hogy baráti társasággal utazik majd, 6 százalékuk azonban idén egyedül tervezi felfedezni a világot.