Útdíjak a környező országokban

2005.06.08. 10:45

A környező országokban meglehetősen eltérő gyakorlatok uralkodnak az autópályák díjfizetésével kapcsolatban, de az alkoholfogyasztás és a megengedett sebességek terén is jelentősek a különbségek. Az alábbi összeállításból a szomszédos országok úthasználati díjairól és szabályairól tájékozódhat.

Horvátország

Az autópálya díja Goricantól, a határtól Rijekáig (Fiume) 92 kuna, illetve július 1-től Splitig kb. 200 kuna - vagyis 1 kilométernyi autópálya mintegy 0,40 kunába kerül -, és mindenütt fizethető bankkártyával. Az Isztriai félszigetre vezető Ucka alagút használata további 27, a Krk szigetre vezető hídé 15 kuna. (1 kuna kb. 34-35 Ft, 1 euró kb. 7,3 kuna) Az autópályán a legnagyobb megengedett sebesség: 130 km/h. Alkoholt a vezetők egyáltalán nem fogyaszthatnak. A határon régi és új személyi igazolvánnyal is átléphetnek a magyar állampolgárok.

Szlovénia

Az autópálya díja Ausztria felől Krvavecen, Mariboron és Ljubljanán át Koperig, a tengerpartig kb. 2410 tolár. A Magyarország felől jövők Maribornál vagy Ptuj után térhetnek rá az autópályára. (1 tolár =1,06 Ft, 1 euró = 240 tolár). Az autópálya-díj fizethető mindenütt bankkártyával, vagy euróval, de a visszajárót csak tolárban adják. Az autópályán a legnagyobb megengedett sebesség:130 km/h. Alkoholt a vezetők fél ezrelékes határig fogyaszthatnak: ez egy pohár sörnek, vagy egy deciliter bornak felel meg.

Ausztria

Az autópályák használatához Magyarországhoz hasonlóan matricát kell vásárolni: Magyarországon is megvásárolható, 10 napra 7,60 euró, 2 hónapra 21,80 euró, egész évre 72,60 euró. Tanácsos vinni a zöld kártyát. Az autópályákon a legnagyobb megengedett sebesség 130 km/h. Alkoholt a vezetők fél ezrelékes határig fogyaszthatnak.

Szlovákia

Az öt rövidebb-hosszabb autópálya használatához matricát kell vásárolni a határon, vagy a benzinkutaknál: ez egy hétre 150 szlovák korona, egy hónapra 300, 1 évre 1100 korona. (1 szlovák korona = kb. 6,50 Ft, 1 euró = 39 korona) Az autópályán a legnagyobb megengedett sebesség 130 km/óra. Alkoholt az autósok egyáltalán nem fogyaszthatnak.

Ukrajna

A Kijevtől Odesszáig vezető, mintegy 400 kilométeres autópálya használata díjtalan. (A nemzeti valuta, a hrivnya, 1 hrivnya = kb. 40 forint, 1 US dollár = 5,05 hrivnya, 1 euró = 7,25 hrivnya, s ajánlatos a pénzt a határ mentén, vagy bankokban váltani.) Az autópályán megengedett legnagyobb sebesség 120 km/h egyes szakaszokon, egyébként 90 km/h. Alkoholt a vezetők egyáltalán nem fogyaszthatnak. Ukrajnába turisták személyenként egyezer amerikai dollárt vihetnek be szóbeli bejelentés mellett. Az ezernél több, de tízezernél kevesebb dollárt írásban kell bejelenteni a vámőrségnél, tízezer dollárnál többet csak bankkártyán lehet bevinni.

Románia

A Pitestiből Bukaresten át Konstanzáig vezető autópálya használatához matrica szükséges, amely a határon is kapható, és 1 hétre 2,4 euróba, 1 hónapra pedig 4,8 euróba kerül. (100 lej = 0,7 forint, 1 euró= 36 000 lej.) Az autópályán a legnagyobb megengedett sebesség 110 km/óra. Alkoholt a vezetők egyáltalán nem fogyaszthatnak. Érdemes tudni, hogy "környezetvédelmi útadóként" a sima közutak használatáért is fizetni kell, egész pontosan 65 ezer lejt. Ennek elmulasztása esetén a rendőrség négymillió lejes büntetést is kiróhat.

Szerbia

Újvidéktől Belgrádon, Nisen át Dimitrovgrádig, a bolgár határig vezet autópálya, ez a távolság kb. 1310 dinárba, mintegy 15 euróba kerül, és a kapuknál kell fizetni. (1 dínár 3,50 forint, 1 euró = 82 dinár). Szerbiában a határon az 500 eurónál több készpénzt be kell jelenteni, a fináncok az ország belsejében is tartanak ellenőrzéseket. Ajánlatos a határon váltani pénzt. Az autópályán a megengedett legnagyobb sebesség: 120 km/h. Az autósok fél ezrelék erejéig fogyaszthatnak alkoholt, ez körülbelül egy pohár sörnek, vagy egy deciliter alkoholnak felel meg, de már a parlament előtt van az új KRESZ-törvény, amely teljes alkohol-tilalommal sújtja az autósokat.

Fontos tudnivaló: a szerbiai beutazáshoz vízum szükséges a román állampolgároknak, köztük azoknak is, akik esetleg Magyarországon élnek, ha azonban csak átutaznak Montenegró felé, vízum nem szükséges, csak meghívó levél, vagy a szállodai foglalásról szóló dokumentum. Az ukrán állampolgároknak, köztük a magyar nemzetiségűeknek szintén kell vízum, de ha repülővel utaznak Montenegróba, akkor nem. Montenegróban nincs autópálya, az Adria hegyi utakon, 60-80 km/h sebességgel érhető el.

KAPCSOLÓDÓ CIKK