Gyárilag vadított Ferrari F430

2006.11.24. 7:40

Az olasz sportautógyár egy erősebb és könnyebb különkiadást dob piacra az F430-as modellből, amely - a márka hagyományainak megfelelően - Challenge Stradale néven kerül majd a szalonokba.

A Ferrarinak megvan az a jó szokása, hogy a már alapból is remek autóit tovább csiszolja egy-egy széria erejéig - kifejezetten versenycélokra. A legújabb ilyen "különkiadás" az F430-as Challenge Stradale változata lesz, amelynek néhány prototípusát jelenleg is javában tesztelik Európa különböző pályáin. A képeken is látható sárga járgányt a németországi Nürburgringen kapták lencsevégre, amely az egyik legkedveltebb hely a tesztautók kínzására.

A Challenge Stradale változat várhatóan 520 lóerős lesz, ez mintegy 40 lovas teljesítménytöbblet az alapkivitelhez képest. Az extra lóerők elsősorban egy teljesen új kipufogórendszernek köszönhetőek, amelyből mindössze annyi látszik, hogy a prototípus hátulján sokkal feljebb kandikálnak a kiömlők. A teljesítmény növelése mellett nagy hangsúlyt kapott az alapmodell súlyának csökkentése is, amit méregdrága, ámde pillekönnyű anyagok beépítésével oldottak meg. Többek között szénszálas elemeket használtak az autó hátuljánál, az ajtókon és a beltérben. A versenycélokra szánt modell nagyobb teljesítményű fékrendszerrel is gazdagodott, valamint egy gyönyörű, magnéziumból készült felnigarnitúrával.

A különleges F430-as Ferrarik forgalmazása várhatóan 2007 közepén kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK