644 lóerős elektromos autó Lotus-alapokon

2007.02.01. 13:47

A ZAP elektromos autókat gyártó cég a Lotus APX tanulmányát veszi alapul legújabb modellje elkészítéséhez. A ZAP-X-ben négy villanymotor kap helyet, melyeknek együttes ereje eléri a 644 lóerőt.

A Lotus APX-et még a 2006-os Genfi Autószalonon mutatták be, ahol az alumínium karosszériával rendelkező crossover kellőképpen felhívta magára az amerikai ZAP figyelmét, hogy új modelljének alapjául vegye. A ZAP-X könnyű súlya mellett új, takarékosabb hajtáslánccal és akkumulátor-rendszerrel rendelkezik. Az autó ezeknek köszönhetően egy villámgyors, 10 perces feltöltés után 563 kilométer megtételére képes. Ha ez nem lenne elég, a ZAP tervezi egy segédegység beépítését is, mely a hosszabb utak során biztosítaná a folyamatos haladást.

A ZAP-X-ben mind a négy kerék külön elektromos motort kap, melyek öszkerékmeghajtás esetén 644 lóerős teljesítményt biztosítanak, a villanyautó végsebessége 249,5 km/h. A motorok újfajta elhelyezésének következtében az autó elejében még több hely szabadul fel, így ott szükség esetén még több akkumulátor helyezhető el. A ZAP-X-et hivatalosan a hétvégi Észak-Amerikai Autókereskedők Szövetségének éves találkozóján mutatják be.

KAPCSOLÓDÓ CIKK