Megérkezett az új Fabia

2007.05.20. 10:51

A Skoda legnépszerűbb modelljét hét év és másfél millió eladott példány után váltja le a második generáció. A 2,5 millió forinttól elérhető új Fabia nemzedék főleg megjelenésében és passzív biztonságban lépett előre.

Ha valaki tavaly Mlada Boleslav környékén járt Csehországban, rengeteg Suzuki Swifttel találkozhatott a közutakon. Nos, ezeknek az autóknak csak egy része volt Suzuki, a másik része valójában előszériás új Skoda Fabia volt, amelyeket néhány ügyesen elhelyezett matrica segítségével Swiftnek álcáztak a tesztút alatt. A két kisautó megjelenésében a szokásosnál tényleg több közös vonás található, elég csak a feketére fújt A-oszlopra, vagy az oldalüvegek formájára gondolni. Szemből viszont senki sem fogja eltéveszteni a márkát, hiszen az új Fabia ugyanazt az orrot kapta meg, amit egy éve a Roomsterrel vezettek be, és amit később a többi modell is viselni fog a csehek palettáján.

Mivel az új generáció az előző nemzedék padlólemezére épül, a külső méretek (3992x1642x1498 mm)tekintetében nincs nagy eltérés közöttük. A hosszúság csak 22 mm-el bővült, a szélesség közel egyforma, viszont fölfelé 47 mm a növekedés, ez utóbbi a 33 mm-el magasabbra tett ülések ellenére is nagyobb fejteret eredményez az utastérben. Zseniálisan használták ki a rendelkezésre álló helyet a mérnökök, ugyanis a változatlan tengelytávval együtt is nőtt 33 mm-el az eddig sem kicsi hátsó lábtér, és még a csomagtartó térfogatát is sikerült 260-ról 300 literre feltornászni.

Forrás: [origo]

A frontrészhez hasonlóan a műszerfal is a Roomsterből került a Fabiába, a kemény műanyagokat logikus és áttekinthető elrendezéssel, és barátságos színvilággal kompenzálja a Skoda. Összesen nyolcféle kárpitozás és 11-féle belső színösszeállítás létezik, tehát lesz miből válogatni. Sokat fejlődött a kocsi biztonsága, ugyanis már függönylégzsák is rendelhető, a hátsó sorban lévő gyerekülést pedig egy ún. Top-Tether-övvel lehet rögzíteni, amely egy esetleges frontális ütközés során csökkenti a gyerekülés felső részének előrelendülését. Az új szabványok miatt három centivel megemelt motorháztető pedig jobban óvja a gyalogosokat egy esetleges gázolásnál.

Forrás: [origo]

Kezdetben négy benzinmotorral lehet megrendelni a Fabiát, ezek 60, 70, 85, illetve 105 lóerősek. Ezek közül a két leggyengébb 1,2 literes, háromhengeres, a középső 1,4-es, a legerősebb viszont már 1,6 literes, ehhez egyébként hatfokozatú automatikus váltót is lehet rendelni. Nem változtak a dízelmotorok, az 1,4-es TDI-k 70 és 80 lóerős változatban kérhetőek, az 1,9-es 105 lóerőt teljesít.

Forrás: [origo] Forrás: [origo]


Négy felszereltségi szinttel árulják az új Fabiát, közös vonás bennük, hogy mindegyikben megtalálható négy légzsák, a blokkolásgátló, a vészfékasszisztens, az állítható szervokormány, és az osztva dönthető hátsó ülések. A legolcsóbb Classic nem is igazán nyújt ennél többet, ebben ugyanis fényezetlenek a tükrök és a kilincsek, és még a hűtőrács is fekete. Ráadásul ha a 60 lóerős alapmotorral vesszük, akkor 14 colos kereket, és első kanyarstabilizátort sem kapunk hozzá.

Vélhetően sokkal többen választják majd a 70 lóerős háromhengeressel hárommilliótól induló Ambiente szintet, mert ebben már van távirányítós központi zár, és kapunk elektromos ablakot és tükröket, légkondicionálót, ködlámpát, vetítőlencsés fényszórót és fedélzeti számítógépet is. Ennél 360 ezer forinttal kell többet leszurkolni a Sport kivitelért, ebben már van kipörgésgátló, automata klíma, bőrborítású kormány és váltókar, sportülés, mp3-as CD rádió, és 15 colos alufelni is. A csúcsot a 3,44 milliótól kezdődő Elegance szint jelenti, amiben már a tolatóradar, a tempomat, az ülésfűtés, és a 8 hangszórós hifi is benne van.

Forrás: [origo]

A motorok és a felszereltségek szabadon kombinálhatók, de igény szerint olyan extrafelszereltségeket is lehet rendelni, mint az emelt futóművet tartalmazó "rossz út csomag", a fehérre fényezett tető, a ködlámpával működő kanyarlámpa, az iPod csatlakozó, a navigációs rendszer, az ESP, a guminyomás-ellenőrző, vagy a bluetooth-os telefonkihangosító.

A régi Fabia gyártását sem hagyják abba, mert a kombi és a négyajtós továbbra is gyártásban marad. A hazai importőr már idén négyezer darabot szeretne eladni az újból, ami az előd eladási statisztikáit ismerve nem tűnik lehetetlen feladatnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK