Amerikai autógyárak a klímaváltozás ellen

Vágólapra másolva!
Szerdán már mind a három nagy amerikai autógyártó, a Ford, a Chrysler és a General Motors is tudatta: elkötelezte magát a klímaváltozás elleni harcnak, csatlakozva az ezt zászlójára tűző nagyvállalati csoporthoz, a Climate Action Partnership-hez (CAP).
Vágólapra másolva!

Ez a csoport azt az álláspontot képviseli, hogy kötelező érvényű kibocsátásmérséklési célokat kell kitűzni a szennyező gázokra az Egyesült Államokban, elsősorban is a széndioxidra. A Ford elnöke szerint kritikus ponthoz érkezett a kérdés megvitatása: egyszerre jön szóba a klímaváltozás, az energiafogyasztás és az élő környezet védelmének a problémája. Az autógyártók azon munkálkodnak majd, hogy költséghatékony új technológiák jelenjenek meg, gyors ütemben, ami a CAP célja is. Már vannak ehhez felhasználható fejlett technológiájú járművek, s azon munkálkodnak, hogy a fogyasztók vágyainak megfelelő "környezeti innovációt" vigyenek keresztül gyártmányaiknál.

A CAP partnerségi csoportnak már olyan nagyvállalatok a tagjai, mint a Dow Chemical vegyipari, a Shell, a BP és a Conoco olajipari vállalatok, de még a PepsiCo élelmiszeripari nagyvállalat is.