Akció az ittas vezetés visszaszorításáért

Vágólapra másolva!
Az ittasan okozott halálos balesetek számának csökkentéséért indította el "Charta a józan közlekedésért" elnevezésű akcióját az Országos Rendőr-főkapitányság; a dokumentumot közéleti személyiségek látták el kézjegyükkel.
Vágólapra másolva!

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány a charta aláírása előtt emlékeztetett rá: Magyarországon tavaly 21 ezer személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt, kevéssel több mint tavalyelőtt. Közel hét százalékkal nőtt az ittasan okozott közúti balesetek száma is: 2271 ilyen történt tavaly és 154-en haltak meg ittas vezetés miatt bekövetkezett balesetben.

Az altábornagy megjegyezte: egyes felmérések szerint Európában a járművezetők 2-3 százaléka vezet ittasan, ezt az elmúlt év magyarországi mérései visszaigazolták, mert az 1,4 millió ellenőrzésből 42 ezerben jelzett a szonda alkoholfogyasztást. Bencze József elmondása szerint az Európai Unió Fehér Könyve 2001-ben azt tűzte ki célul, hogy a tagállamok csökkentsék a felére a halálos balesetek számát 2010-re. Magyarországon 2001 előtt csökkent, azóta évről évre nő a halálos balesetek száma, és 2010-ig jó, ha ezt 30 százalékkal tudjuk csökkenteni - mondta.

Az ittas vezetés visszaszorítása érdekében a rendőrség fokozza az ellenőrzéseket és propagandát fejt ki a megelőzés érdekében. Ennek egyik eleme a "Charta a józan közlekedésért" akció elindítása is, amelyben csatlakozásra szólítanak fel minden "józan gondolkodású magánszemélyt és céget, akik vállalják, hogy a rendelkezésükre álló valamennyi eszközzel küzdenek a józan közlekedésért". A főkapitány közlése szerint a charta felkerül a rendőrség honlapjára, ahol az internetezők csatlakozhatnak hozzá, illetve el kívánja juttatni minden polgármesterhez, hogy minél többen bekapcsolódhassanak az akcióba. Az eddigi aláírók között szerepel többek között Bajor Imre színművész, Besenyei Péter műrepülő világbajnok, Pártai Lucia, meteorológus, az Anyák az ittas Vezetés Ellen mozgalom elnöke valamint Palik László, a Hungaroring Sport Zrt. elnöke.