Európába érkezik a kínai smart-klón

Vágólapra másolva!
Bár a Mercedes perrel fenyegeti, a kínai Shuanghuan piacra dobja Európában Noble elnevezésű miniautóját, amely gyakorlatilag a smart fortwo másolata. A járművet a szeptemberi Frankfurti Autószalonon is kiállítja a gyártó.
Vágólapra másolva!

A kínaiak már csak az EU engedélyérére várnak, hogy még ebben az évben elkezdhessék árulni a Noble-t. Guido Martinelli, a Shuanghuan járműveit Európába importáló, német Martin Motors vezetője az Automotive News Europe-nak elmondta, hogy már kaptak panaszlevelet a Mercedes jogi osztályától, de az abban megfogalmazott állításoknak szerintük semmi valóságalapja nincs és ezért nem visszakoznak terveiktől.

A kínai tervezők egyszerűen lemásolták a fortwo valamennyi stíluselemét a Noble elkészítésekor és - míg a Mercedes autója igen drágának számít - a Shuanghuan pusztán 7000 euróért akarja piacra dobni a kocsit, mellyel Németország egyik legolcsóbb négykerekűjévé tenné azt. Azonban míg a smart biztonságos városi kocsinak tekinthető a Noble nem biztos, hogy megfelel az EU biztonságtechnikai előírásainak.

A Frankfurti Autószalon szervezői is figyelmeztették a Martin Motorst, hogy ha kiderül a Noble-ról, hogy szellemi tulajdonjogot sért, nem állítják ki a járművet. A Shuanghuan BMW X5 klónja, a CEO is nemsokára Európába érkezhet. A két modell sikere precedens értékű lehet a többi kínai autógyártó számára és néhány éven belül ázsiai klónautók tucatjai áraszthatják el a piacot.