411 km/órát tud a világ leggyorsabb autója

Vágólapra másolva!
A Guiness hivatalosan mérése szerint az amerikai Shelby Supercars Ultimate Aero lett a világ leggyorsabb autója, letaszítva ezzel a trónról a nem hivatalos korábbi rekordot tartó Bugatti Veyront.
Vágólapra másolva!

Bár a Guiness hivatalos mérésén sosem vett részt, általános elfogadott tény volt, hogy a Bugatti Veyron 407 km/órás végsebességével a világ leggyorsabb szériagyártású járműve. Egészen idáig. A Shelby Supercars modellje ugyanis a második helyre kényszerítette az európai szupersportkocsit. Az ikerturbós Ultimate Aero nemrég egy Washington állambeli mérésen 411,76 km/órás sebességet produkált, melyet a Guiness is hitelesített. A tesztelés során a modellnek ugyanazon a versenypályán kellett kétszer mindkét irányból végigmennie, hogy a mérést végző szakemberek a szélerősségből vagy út lejtéséből származó előnyöket kiküszöbölhessék. Az Ultimate Aero előbb 413,83 km/órát, majd visszafelé 409,71 km/órás sebességet produkált, ezek átlaga lett az új világrekord.

Ha az autó műszaki adatait nézzük, nem is tűnik meglepőnek, hogy megverte a Veyront. Az amerikai szörnyeteg V8-as, két turbóval lélegeztetett motorja 1183 lóerős, nyomatéka 1483 Nm, de az autó tömege csupán 1224 kilogramm. 1001 lóerejével és 1250 Nm-es nyomatékával a Bugatti 16 hengeres modellje jelentősen elmarad az Ultimate Aerotól, és 1887 kilogrammos tömegével jóval nehezebb is annál.

Forrás: [origo]