Környezetbarát Logan a Renault-tól

Vágólapra másolva!
Elkészítette Logan modelljének eco2 változatát a Renault, mely alacsony fogyasztásával és kis mértékű károsanyag-kibocsátásával hívja fel magára a figyelmet. Az autó indul a Michelin által alternatív meghajtású autóknak szervezett seregszemlén és versenyen is.
Vágólapra másolva!

A franciák idén tavasszal hirdették meg eco2 kezdeményezésüket, melynek keretein belül olcsó és környezetbarát autókat kívánnak kifejleszteni. Ahhoz, hogy egy Renault megkapja az eco2 minősítést négy kritériumnak kell megfelelnie. Először is egy ISO 14001 minősítésű gyárban kell készülniük. Ennek teljesítése nem nehéz, hiszen a Renault üzemeinek 90 százaléka ilyen. Ezen kívül szén-dioxid kibocsátása kevesebb kell legyen, mint 140 g/km, az autó 95 százalékának életciklusa végén újrahasznosíthatónak kell lennie, illetve az autóban használt műanyagok 5 százalékának újrahasznosításból kell származnia.

A Logan eco2 mindezt könnyedén teljesíti. A benne felhasznált műanyagok 8,3 százaléka újrahasznosított, emissziós mutatóját pedig a szakembereknek sikerült a 100 g/km-es határ alá csökkenteniük. A kocsiban a gyártó 1,5 literes részecskeszűrővel felszerelt dCi dízel-motorja kapott helyet, mely a B30 nevű biodízellel is üzemképes. Ez már önmagában 20 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást jelentene, de a Renault mérnökei emellett még több változtatással tették még környezetkímélővé a modellt. Módosítottak a hajtásláncon, megváltoztatták a váltó áttételét és többek közt egy aerodinamikát javító Vortex generátornak köszönhetően, a légellenállást jelző CD értéke az eredetihez képest 0,36-ról 0,29-re csökkent. Emellett az autó 185/65-ös alacsony gördülési ellenállású Michelin gumikat kapott és a fékrendszert is a lehető legkisebb súrlódáshoz optimalizálták. Mindennek eredményeként a Logan eco2 mindössze 97 gramm szén-dioxid juttat a levegőbe kilométerenként és fogyasztása is rendkívül alacsony, 100 km alatt csupán 3,8 liter.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Bár valójában egy Dacia Loganről van szó, ebben az esetben a Renault nevet is megkapta



A Renault annyira bízik a modellben, hogy az idén Sanghajban megrendezett Michelin Challenges Bibendumra is benevezték. Ezen a környezetkímélő autókat felsorakoztató rendezvénnyel egybekötött versenyen a világ több autógyártója is új, alternatív meghajtású modelljével érkezik, melyeket különböző szempontok szerint pontozza a zsűri. Tavaly Párizsban egy Toyota Prius győzedelmeskedett, míg a Renault mindössze a 21. helyet szerezte meg. Az idei versenyen a franciák mindenképpen jobb helyezést szeretnének elérni. Emellett a Logan eco2-vel azt is bizonyítani akarják, hogy igenis készíthető olyan környezetbarát autó, melynek előállítása nem emészt fel egy kisebb vagyont.