A Mercedes GLK-tól a Volvo XC60-ig

Vágólapra másolva!
2008 igen mozgalmas lesz az autóiparban, az összes méretosztályban fontos modellek bevezetése várható. Összegyűjtöttük a legfontosabb újdonságokat, kategóriákra lebontva. A kisautók és kompaktok valamint a limuzinok után a harmadik részben a szabadidő-autókról lesz szó. 
Vágólapra másolva!

Audi

A néhány éven belül megjelenő Q5-ről számos kémfotó jelent meg, ám az autó előfutárát is láthatta már a nagyérdemű tavaly tavasszal, Cross Coupé Quattro néven. Az A4-es műszaki alapjaira épülő szabadidő-autó küldetése a BMW X3, a Mercedes GLK, és a Volvo XC60 vevőinek elhódítása lesz. A Haldex-féle összkerékhajtással rendelkező Cross Coupé Quattróba a kétliteres TDI dízelmotor új generációját szerelték, ez már közös-nyomócsöves, nem adagolófuvókás rendszerű. 204 lóerőt teljesít az olajkályha, csúcsnyomatéka pedig kereken 400 Nm, és az Audi szerint csak 5,9 litert fogyaszt száz kilométeren. Az év második felében érkezik a világ legerősebb, személyautóba épített dízelmotorjával rendelkező Q7. Ennek hatliteres, V12-es erőműve 500 lóerős, legnagyobb nyomatéka kereken 1000 Nm.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


BMW

A BMW 2007 végén már hivatalosan is bemutatta a vadonatúj X6-os szabadidő-autóját, amely alapvetően az X5 technikájára épül, de karosszériája valamivel szélesebb és alacsonyabb, mint a testvérmodellé. A X6-os legnagyobb újdonsága az ikerturbós, 4,4 literes, benzines V8-as motor, 400 lóerős teljesítménnyel és 609 Nm-es nyomatékkal. Ez a legerősebb motor, amelyet a BMW valaha beépített összkerékhajtású autóba. Minden X6-os megkapja a BMW xDrive összkerékhajtását, amely egy többtárcsás tengelykapcsoló segítségével osztja el a nyomatékot az első és a hátsó tengely között, de az új differenciálmű segítségével hátsó kerekekre jutó erő egymástól függetlenül is változhat. A BMW X6-os Spartanburgban, az Egyesült Államokban készül, ugyanott, ahol az X5-ös gyártása is folyik. Az első szállítmányok az európai BMW-szalonokba 2008 májusában érkeznek meg. Magyar árakat még nem ismerünk, de annyi biztos, hogy Németországban az X6-os 6-7 százalékkal kerül majd többe az X5-ösnél.

Forrás: [origo]


Dodge

2008 közepétől lehet megvásárolni az egyterűk és terepjárók keresztezéséből született Dodge Journey szabadidő-autót. A 4,8 méteres emelt kombi 2,4 és 2,7 literes benzinesekkel és a Volkswagentől vásárolt kétliteres, 140 lóerős turbódízellel lesz elérhető, ez utóbbihoz ráadásul dupla kuplungos, automatizált sebességváltó is lesz. Alapáron elsőkerékhajtású a Journey, de felárért összkerékhajtás is rendelhető hozzá.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Ford

A Kuga tanulmány változatáról tavaly szeptemberben rántották le a leplet a Frankfurti Autószalonon, ám a kémfotók tanúsága szerint a szériaérett verzió szinte alig különbözik majd a kiállításon is megcsillantott koncepciótól. A kompakt méretű Kuga vetélytársai közé olyan típusok tartoznak, mint a Honda CR-V, a Toyota RAV4, a Volkswagen Tiguan és a Nissan Qashqai. A modell gyártása 2008 elején kezdődik Németországban, az első példányokat valószínűleg tavasszal vehetik majd át tulajdonosaik.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Jeep

Várhatóan 2008 első negyedévében kezdődik a vadonatúj Jeep Cherokee hazai forgalmazása, melyről már menetpróbát is olvashattak. Az elődjénél sokkal szögletesebb új generáció a 2,8-as dízelmotor továbbfejlesztett verziójával kerül forgalomba, ez 163 helyett már 177 lóerőt teljesít, legnagyobb nyomatéka pedig 460 Nm. Az erő útra viteléről a kapcsolható Selec-Trac II összkerékhajtás gondoskodik, ami "Auto" állásban a nyomaték 58 százalékát küldi hátra.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Kia

Év végén mutatja be a Kia új kompakt szabadidő-autóját, amely a Soul névre hallgat majd. Két éve, Detroitban mutatták be a tanulmány-verziót, amiből már lehet következtetni a szériaváltozat külsejére. A Cee'd-hez és a Sportage-hez hasonlóan ez is a zsolnai gyárból kerül majd az európai Kia-szalonokba, így azokhoz hasonlóan várhatóan a hét év garanciát is megkapja. Első- és összkerékhajtással is kínálni fogják a négy méternél alig hosszabb crossovert, motorterében a Cee'd erőforrásai kapnak majd helyet.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]


Lexus

A Toyota prémiummárkája az októberi Párizsi Autószalonon rántja le a leplet az új RX-ről, amelyet tanulmány-formában már a tavalyi Tokiói Autószalonon bemutattak. Nem várható lényeges újdonság a motorok terén, vagyis marad a 3,5 literes V6-os benzines és a 400h jelzésű benzines-hibrid hajtáslánc. Négy centit nyúlik a mostani generációhoz képest, vagyis 4,8 méter hosszú lesz a karosszéria, a tengelytáv bővülése azonban még több, 13 centi, így még tágasabb utastérre lehet számítani a merész formájú luxus szabadidő-autóban.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]