Építsen autót a garázsában!

2008.01.14. 2:16

Forrás: [origo]

Locost versenyzés közben. Súly/lóerő aránya méregdrága sportkocsikat is megszégyenít


Kit car Magyarországon elvileg kétféle módon állítható forgalomba: külföldön gyártott, eladott és forgalomba helyezett modell esetében engedélyezési eljárásra nincs szükség, az autót hazahozzuk, és elintézzük a papírmunkát. A külföldön engedélyezett kitet is elfogadja a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH), tehát kint lehet vásárolni. A nehézség akkor támad, amikor olyan elem beépítése kerül szóba, amely nem rendelkezik engedélyeztetési jellel. Jármű összeépítésének általános feltételeit az 5/1990. (IV. 12.), a műszaki követelmények részleteit a 6/1990 (IV. 12.) KöHÉM rendelet szabályozza. Az 5/1990-en belül a III. fejezet, abban a 9/A paragrafus szól a kit car építéséről.

A NKH főosztályvezetője, Mikulás Róbert szerint a rendeletek alapján van elvi lehetőség kit car építésére, ám a procedúra végigvitele szinte lehetetlen, hiszen a legaprólékosabb (EU-s szinkronban lévő) előírásoknak kell megfelelni. Eszerint a járműre egy évig érvényes összeépítési engedélyt kell kérni 179 ezer forintért, be kell mutatni a teljes műszaki dokumentációt, valamint biztosítani kell a hatóság számára az építés közbeni ellenőrzést. Engedélyeztetési jel híján az építő költségére kell azokat beszerezni, amely egy járműnél sok millió forintos költséget jelent. Egyébként jelenleg nincs beadott kérelem a NKH asztalán, ami nem csoda, tekintve a helyből hatalmasra ugró költségeket.

Forrás: [origo]

Lotus Seven 1. Itthon is könnyű forgalomba helyezni


Tistyán László, egy Sylva Fury hazai építője több vonatkozásban árnyalta a folyamatot. Beszámolt a kitcar-közösség évek óta tartó lobbizásáról, amely a jogszabályok kedvező módosításáért zajlik. Ennek a törekvésnek az eredménye a korábbiakat kiegészítő 83/2005. (X. 11.) GKM rendelet. A Fury építője alapvetően három téren lát problémát. A műszaki engedélyeztetés feltételei a folyamat elején nem eléggé tisztázottak, tehát a hatóság módosíthat például úgy, hogy jogával élve külső szakértőt kér fel vizsgálatra, az építő költségére. Ki akarná például az egyedi, egymillió forintért elkészített csővázát töréstesztnek alávetni, amit ráadásul ő fizet?

A jogszabályi háttér sok tekintetben hátrányosan kezeli az építőt, ugyanakkor az értelmezés sajátos a hivatal részéről. (Valóban, egy 2006-ban kelt, kérelemre írt válaszlevélben kijelentik, hogy "a kit carról szólva a Műszaki Rendelet összes feltételeinek betartatása lehetetlenné tenné ilyen jármű forgalomba helyezését", ugyanakkor a Közlekedési Főfelügyelet "az európai szabályozást figyelembe véve ésszerű kompromisszumokat fog tenni az engedélyezés során." - Hol van itt a jogszabály?) Végül pedig a költségeket nagyban emeli a regisztrációs adó, amit a motor hengerűrtartalma és környezetvédelmi besorolása alapján állapítanak meg. A norma teljesítéséhez rengeteg paraméternek meg kell felelni, ami egy kit car esetén lehetetlen, hiába vettek bele Euro4-es motort. Így a Furynál a hárommillió forintos regisztrációs adó mellett eltörpül a tervdokumentáció elkészítésének százezres tétele. Főne is az építő feje, ha egy engedélyezési kérelemre igent mondana a NKH, mert akkor következnének mindezek a költségek. Így lehet a locostból, képletesen szólva, "hicost" (high cost).

Forrás: [origo]

Gyárlátogatás a Fisher Fury Sportcarsnál


Mi a kiút? Tistyán László szerint a kiskapu a külföldi forgalomba helyezés, és a hazahozatal. A külföldi rendszámot azonban honosíttatni kell, vagy a kinti fél részéről kölcsönbeadási szerződéssel kell rendelkezni. Van ajánlat angoloktól (az eljárás 200 fontba kerül), hollandoktól (2000 euró), lengyelektől. A finneknél például veterán autóként helyezik forgalomba az épített autót. A németeknél sem lenne lehetetlen. Minden a nemzeti szabályozástól függ - mondja Tistyán László, aki szerint nálunk nem tekintik eléggé felnőttnek az embert. Abban egyetértettünk, hogy az épített autó is feleljen meg biztonsági és minőségi követelményeknek. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy egy építő számára az autó "lélektani kérdéssé" válik. Négy év munka után a sofőr ezerszer jobban vigyáz arra, hogy féltett kincsével ne okozzon balesetet, ráadásul a találkozókon megszólják az igénytelen építési megoldásokat - ezért igyekszik mindenki a maximumot kihozni a kocsiból. De külföldön az is ritka, hogy valaki kit car volánja mögött legyen baleset részese. Ezt Angliában a kit caros felelőssége teljes tudatában vigyázhatja, míg nálunk a hivatal akar megvédeni másokat és minket magunktól, miközben az ellenőrzésre nincs meg minden jogosítványa - mondja a magyar építő.

Előző
  • 1
  • 2
Következő