Luxushibrid Detroitból

Vágólapra másolva!
Egy négyüléses hibridet mutatott be a Detroiti Autószalonon a kézzel épített luxusautóiról híres amerikai Fisker cég. A Karma nevű járgány 6 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára.
Vágólapra másolva!

A 2005-ben alapított kaliforniai Fisker egy gyönyörű formájú limuzinnal kápráztatta el a Detroiti Autószalon közönségét. A Karma érdekessége, hogy meghajtásáról egy Q-Drive nevű hibrid-rendszer gondoskodik. A technológia lényege, hogy az autót alapvetően - a középre beépített - Li-ion akkumulátorok energiája mozgatja, de a hajtásláncba egy aprócska négyhengeres motoros is bekapcsolódhat, amely a generátort látja el energiával. Emellett a Karmában fékerő-visszatápláló rendszer is található, ráadásul a típus - némi felár ellenében - napelem-cellákkal ellátott tetővel is elérhető, mely a jármű akkumulátorainak töltése mellett annak hőmérsékletét is képes szabályozni még parkolás közben is.




Egy feltöltéssel a kocsi hatótávolsága nagyjából 80 kilométer, amely elsőnek nem tűnhet soknak, de a napi városi közlekedéshez már elegendő lehet. A Detroitban bemutatott kocsi már egy szériaérett változat, de az első darabokat csupán 2009 végén vehetik majd át a vevők.