Konyakosmeggyen is bukhat a jogsi

Vágólapra másolva!
Újabb szigorítás lép életbe január 20-ától: a helyszínen elveszik a jogosítványt attól, akinél az alkoholszonda pozitív jelzést ad. A rendőr nem mérlegelhet, a vezetéstől való eltiltás időtartama a további vizsgálatoktól függ - a sofőr addig viszont legfeljebb utasként ülhet kocsiba.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI


A rendőr fújat, de nincs döntéshelyzetben: ha a szonda jelez, a helyszínen el kell vennie a jogosítványt


Az igazságügyi miniszteri rendelet egyenes folytatása az elmúlt időszak változásainak. Mint ismeretes, szigorúbb lett a büntetőpont-rendszer, és májustól akár háromszázezer forintra is bírságolhatják a szabálytalankodó autósokat. Nem csupán az elrettentés a cél a kormánybiztos szerint. Dr. Kondorosi Ferenc úgy fogalmaz, hogy a jog csak egy eszköz, melyet kiegészít a fokozott rendőri jelenlét és a szisztematikus ellenőrzések, valamint a társadalmi gondolatformálás is. Példaként hozta Portugáliát, Luxemburgot és Franciaországot: ezeken a helyeken hasonló intézkedéssorozattal látványos eredményeket értek el a balesetek visszaszorítása terén - Franciaországban 42%-kal sikerült csökkenteni a halálos kimenetelű balesetek számát.

Itthon a jelenlegi szabályozás szerint előfordulhat olyan eset is, hogy valakinek az ittas vezetés szabálysértése vagy bűncselekménye után négy hónappal vonják be a jogosítványát, és addig az illető bármikor kocsiba ülhet. A kormánybiztos nagyon fontosnak nevezte a büntetés időszerűségét, és példának ismét Franciaországot hozta fel, ahol minden bírság két napon belül megérkezik.

Vasárnaptól a szonda pozitív jelzése esetén az intézkedő rendőrnek mindenképpen el kell vennie a vezetői engedélyt, mérlegelni nincs lehetősége. Akinél felmerül az ittas vezetés gyanúja, azt a szondáztatáson túl vérvételnek vagy hitelesített eszközzel végzett légalkohol-mérésnek vetik alá - ezek eredményét a bíróság elfogadja bizonyítékként.

Forrás: MTI


Az elektromos szonda jelezte érték sem bizonyító erejű a bíróságon



Mivel a rendőrség a gépjármű-ellenőrzések során ugyanazokat az eszközöket használja, mint eddig - a Spiratest nevű üveges, valamint az elektromos szondát -, nyilván sokakban felmerül a kérdés, vajon mennyire megbízhatók ezek. Jámbor István, az ORFK Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta: a rendszeresítési eljárás során alapos vizsgálatnak vetik alá a berendezéseket, a Spiratesteket egyre inkább kiszorító elektromos szondákat időközönként kalibráltatni is kell. Ezen eszközök eredményét azonban nem fogadja el bizonyítékként a bíróság, ezért van szükség az előbb említett második vizsgálatra.

A jogosítvány helyszíni elvételének tehát nem feltétele a minden kétséget kizáró bizonyítottság, ám a lépésnek nyilvánvalóan alapos oka kell legyen. Hasonló a helyzet, mint amikor személyi szabadságot korlátozó intézkedésre kerül sor: ahhoz sem szükséges jogerős ítélet.

A határértékek nem változnak, a továbbiakban is 0,8 ezrelékes véralkoholszintig szabálysértés, e felett bűncselekmény az ittas vezetés. Az Országos Igazságügyi Orvostani Intézet állásfoglalása szerint 0,2 ezrelékes koncentrációig az alkoholfogyasztás nem bizonyítható, ez az érték ugyanis kialakulhat a normál emésztési folyamatok következtében is. Mivel a véralkohol-szintet számtalan tényező befolyásolja, még a testtömeg ismeretében sincs egyértelmű recept, hogy kinek mennyi időre van szüksége az etanol lebontásához - tájékoztatott Jámbor István. Egyebek mellett számít az, hogy az illető mit evett, mit csinált a szeszesital elfogyasztása előtt és után, továbbá hogy milyen gyakran fogyaszt alkoholt. Így akár egy konyakosmeggy elfogyasztását is jelezheti a szonda. Akkor pedig azonnal ugrik a jogosítvány.