Vágólapra másolva!
Gonosz kamion nincs, csak gonosz ember, aki vezeti - ezt a tételt is meg tudjuk cáfolni. Aki pedig egy tréler kipufogógázától köhög, aztán előz, a legvadabb rémálmait láthatja valóra válni. Kamionos filmekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

A David Mann fedőnevű kispolgár a poros országúton kerül szembe a rozsdaszínű szörnnyel, amely valószínűleg minden nap megeszik reggelire egy úton levő amerikai hivatalnokot, papucsférjet - van már három-négy rendszámtábla az orrán, akár a trófeák, sorakoznak. Steven Spielberg 1971-es filmje, a Duel (Párbaj) kötelezően megnézendő thriller. Fenyegető és üldözött is kocsiban ülve teszi, amit a sorsa kijelölt. Kevés szöveg, sok hangeffekt, nyilallós zene, hatásos beállítások.

A filmbéli Mann (Dennis Weaver játssza) az extrém vékony, de hatalmas méretű kormányt markolja tíz óra tíz percnél, amikor megérkezik a Peterbilt 281 mögé. Egyes hozzáértők szerint a kamion "Pete" 351 vagy 355, az biztos, hogy a filmhez több, nem azonos modellt használtak. Előzés előzést követ, majd kezdődik az egész filmen át tartó hajsza. Mit hajsza? Élethalálharc.



A kamionos gyilkolni akar, ez egyértelmű: leszorítja, előzéshez segíti, miközben jönnek szembe, lökdösi, a vonat alá akarja tolni, telefonfülkéstül legyalulni. Percnyi pihenőt sem enged Mann-nek a menekülésben. Az ámokfutó mások szeme láttára is tör-zúz, mégsem lesz következménye, nincs a cselekményben, hogy bekapcsolódna a rendőrség. Minden az üldözött tízméteres körzetében játszódik - lehet, hogy mindez csak az ő paranoiás agyszüleménye? Még szembe is nézne a kamionsofőrrel, de az nem engedi közel. Marad az arctalannal való küzdelem, mint egy rossz álomban, ahol ólomból van a lábunk:



A hatalmas kamion maga a rosszindulatú ösztönlény, vezetőjét nem látni, csak kezét, csizmáját. Természetesen ő vezeti az autót, de egy idő után elhisszük, hogy a kamionból jön a gonoszság, amely el akarja tiporni a Plymouth Valiant vezetőjét. A kamionsofőrt egyébként az egyik leghíresebb amerikai autós-motoros kaszkadőr, Cary Loftin alakítja, természetesen az arca nem látszik. Loftin a '60-70-es évek legkeresettebb szakértője, aki a Bullitt híres üldözéses jelenetének készítésében is részt vett, amiről korábban már írtunk. A soktonnás Peterbilthez mindenesetre biztos vezetői tudás kellett, hiszen az iszonyú sebesség a hatalmas testtel párosulva katasztrófát is okozhatott volna. Nézzék meg, ahogy az egyik elnyújtott jobbos lejtőn száz fölötti tempónál Loftin szépen kiteszi balra, majd ráfordítja az ívre, levágva a kanyart, egy kerékkel a padkán:



A végén a gonosz elbukik, Mann kétségbeesetten torpedóvá változtatja autóját, és megküldi a kamion felé. Az autók (és a kamionsofőr) pusztulása nem nyújt katartikus élményt Mann-nek, aki rövid, hisztérikus örömét kiélve nagy fáradtsággal és bizonytalansággal ül a szirten: vajon vége lehet valamikor is? A Peterbilt és a Plymouth lassított zuhanása a hanghatásokkal együtt remekbeszabott jelenet.