Elektromos autót készítene a BMW

Vágólapra másolva!
Egy teljesen elektromos autó elkészítését fontolgatja a BMW. A gyártó egyelőre úgy tervezi, csak Amerikában dobná piacra a kocsit, válaszul a flottafogyasztást megszigorító CAFE-törvényre.
Vágólapra másolva!

A környezetkímélő autók jövőjét elsősorban a hidrogéncellás technológiában látó BMW-nek muszáj lesz teljesen elektromos autót kifejlesztenie, ugyanis az Egyesült Államok törvényei szerint minden nagy mennyiségű gépjárművet előállító cégnek rendelkeznie kell legalább egy darab nulla emissziójú négykerekűvel, és a BMW 2012-től már beleesik ebbe a kategóriába. A bajoroknak ugyan évek óta egy hidrogéncellás szériaautó kifejlesztésén dolgoznak, de 2012-re egy ilyen négykerekű biztosan nem készülhetne el, nem beszélve a drága infrastruktúra kiépítéséről, melyet az ilyen autók igényelnének.

Ezért bizonyulhat jó megoldásnak egy teljesen elektromos autó, ami egy köztes lépés lehetne a benzineshibridek és az üzemanyagcellás technológia között. Jelenleg csak annyit tudni az új BMW-ről, hogy egy városi miniautó lesz, és hogy a németek megkezdték a keresést egy másik gyártó után, akivel közösen készíthetnék el a járművet. Lehetőség szerint a hasonló cipőben járó gyártóval működne együtt a BMW, így partner lehet a Nissan is, mely szintén négy éven belül szeretne elektromos járművével előrukkolni.

A BMW egyébként régóta fontolgatja egy új, kisautókra specializálódott márka beindítását, melynek első darabja akár az első elektromos kocsijuk is lehetne. Ha megjelenik a mini-BMW, az a tavalyi Tokiói Autószalonon bemutatott Audi A1 Metroproject szériaváltozatának lehet az első számú ellenfele.