A Világ Év Autója lett a Mazda2

Vágólapra másolva!
A Mazda2 nyerte a 2008-as Világ Év Autója ( World Car of the Year - WCOTY ) díjat, amit a New York-i Autószalonon hirdettek ki.
Vágólapra másolva!

A WCOTY-díjat 2004-ben alapította egy autós újságírókból álló nemzetközi szervezet, mely a szavazás előkészítését és lebonyolítását is felügyeli. A negyvenhét autós szakíróból álló zsűri titkos szavazással választja meg a győztest. A zsűri tagjai között egyenlő arányban képviseltetik magukat Ázsia, Európa, Észak- és Dél-Amerika valamint Afrika és Ausztrália szakújságírói. A győztest harminckilenc, a világ minden tájáról válogatott, döntős listáról választották ki. A Mazda2 a Ford Mondeót és a Mercedes C osztályt előzte meg a versenyben. 2007-ben a Lexus LS460-t tartotta a legjobbnak a zsűri, 2006-ban a BMW hármas szériája győzött, míg 2005-ben az Audi A6 birtokolta a Világ Év Autója címet.

A második generációs új Mazda2 forgalmazása 2007 júliusában kezdődött Japánban, ahol az Év Autója díjat is megkapta. Az eddig kizárólag ötajtós karosszériával elérhető modell mellett hamarosan megjelenik a háromajtós változat is, de már leleplezték a lépcsőshátú kivitelt is, igaz ennek európai forgalmazása egyelőre kérdéses.