Fisker-hibrid Európának

Vágólapra másolva!
Miután tavaly nyáron eladta első autóját, egyre merészebb terveket sző a volt Aston Martin-tervező által alapított Fisker Automotive. A jövőre megjelenő hibrid sportszedánjukat, a Karmát az Egyesült Államok mellett Európában is bevezetik.
Vágólapra másolva!

Pusztán napokkal azután, hogy az amerikai Tesla bejelentette, elektromos sportkocsiját az öreg kontinensen is árulni fogja, a Fisker is megtette ugyanezt. A Karma egy négyajtós konnektoros hibrid, amelyet először az idei Genfi Autószalonon csodálhatott meg az európai közönség. A gyártó szerint az autó 6 másodperc alatti 0-100 km/órás gyorsulásra képes, végsebessége 200 km/óra és csúcsnyomatéka álló helyzetből indulva azonnal rendelkezésre áll. Ellentétben a teljesen elektromos Teslával, a Karma inkább a GM Voltra hasonlít, ugyanis a motorháztető alatt található benzinmotor nem az autó hajtásáról, hanem a kerekeket forgató elektromotor akkumulátorainak töltéséről gondoskodik. Jelenleg csupán az autó amerikai árát tudni, ami 80 ezer dollár lesz.

A Fisker reményei szerint rövid időn belül eladásai egynegyedét az európai piacon értékesítik majd. Az autó gyártását jövőre megkezdő Fisker először 15 ezer darabot kíván legyártani a kocsiból, majd az egy év alatt elkészített Karmák számát képesek lesznek 100 ezerre növelni. Pontosan még nem tudni, hogy 2009 végén, vagy esetleg kicsit később kezdi-e az importot az első hivatalos európai kereskedés, a Fisker Italia. A Fisker jövője szempontjából létfontosságú lehet a Karma sikere, ugyanis a kis cég jelenleg három új modellen is dolgozik, de ezek elkészítéséhez az kell, hogy minél több fogyjon a jövőre megjelenő négyajtósukból.

Forrás: [origo]