Amerikai Saab - Cadillac BLS kombi

Vágólapra másolva!
Cadillac dízel? Ráadásul kombi? Ezek az amerikai szemmel össze nem illeszthető paraméterek jellemezték tesztalanyunkat. Ezt is megértük, mondhatnánk, de nem mondjuk, hiszen a végeredmény kifejezetten jó. Érthető: valójában Saab.
Vágólapra másolva!

Forrás: Cadillac

Elég látványos jelenség lett az európai közönségnek szánt BLS Wagon
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Hosszú órákon keresztül lehetne vitatkozni azon, hogy a BLS valójában mennyire Cadillac. Leginkább semennyire, de lehet, hogy pont ezért tetszetős európai szemmel. A kombi az új turbódízel motorral pedig kifejezetten jó.

Azt hiszem, egy amerikai állampolgárnak elég hosszú ideig kellene magyarázni, valójában nem szentségtörés az, amit a Cadillac Európában a BLS-sel véghez visz. Azt még valahogy elviselik, hogy kombi, bár a termete ottani szemmel nézve nagyon harmatos. A dízelmotor fájdalmas számukra igazán, nekik ez még nehezen egyeztethető össze. A fő bűn, hogy mindez egy olyan márkától, amely a nagy V8-as dübörgők által hajtott luxuslimuzinjairól lett híres. És a legfőbb árulás még csak most következik: ez ugyanis nem Cadillac.

Forrás: Cadillac

Találja meg, hány különböző alkatrész van a két belső tér között! Felül a Cadillac BLS, alul a Saab 9-3-as műszerfala látható
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A BLS kombi tesztet úgy illene kezdeni: ez egy más arculatú Saab 9-3-as. De akkor már eljuthatnánk arra a pontra is, hogy valójában egy Vectra kicsit felcicomázva - ebbe inkább ne menjünk bele. Ahogy a nagy sporteseményeken mondják, csak a végeredmény számít, az pedig egy Cadillac emblémás, tetszetős autó.

Ettől függetlenül az autóra kívülről eléggé rá kell hangolódni, hogy beülve ne felejtsük el, amerikai termékben ülünk. A belseje ugyanis kevés kivétellel centire megegyezik a Saab 9-3-aséval, vagyis a hangulat ugyanaz. Kívül persze a Cadillac vonalak uralkodnak, vagyis szögletesebb, agresszívabb, ezáltal jobban is vonzza a tekinteteket. Ha csupán a külső alapján kellene döntenem, akkor a Cadillacet választanám, de biztos van olyan, akinek a Saab dizájn jön be jobban.

A túl közeli rokon

Forrás: CadillacHa már ennyit emlegetjük, kicsit beszéljünk is róla, hogy a BLS alapjait a Saab 9-3-as szolgáltatja. A kombi testvére ezáltal a 9-3 SportCombi, amely már a nevében is érzékelteti, hogy nem hagyományos kialakítású. A modell bemutatásakor nem győzték elégszer hangsúlyozni: ez egy olyan kombi, amely a limuzin vezetési élményét kínálja, és bizony ebben van is realitás. A BLS Wagon is ennek az irányzatnak a tagja, még akkor is, ha a neve nem utal rá.

Természetesen ebben is elérhető az új duplaturbós 1,9-es turbódízel, amely ugyanannyit tud, mint a Cadillacben. A felszereltség is hasonló, hiszen a két autó ugyanabban a gyárban készül. Pont ezért az egyetlen számottevő különbség a külső megjelenés, amiben szerencsére azért elhatárolódik egymástól a két autó. A vevőnek tehát azt kell eldöntenie, hogy melyik külsővel kéri a Saabját. A 180 lovas dízellel már 8,3 millióért el lehet vinni, de a Cadillac tesztauóthoz hasonló Aero felszereltséggel már 10,3 millióról indul a vásár.



Belül csupán a középkonzol teteje és a légbeömlők jelentik a különbséget a Saabhoz képest, vagyis meglehetősen konszolidált európai autó benyomását kelti. A 9-3-as korábban már kapott apait-anyait az opeles jellege miatt, ezért amit arra valaha írtunk, az a BLS-re is igaz. Ugyanaz az anyagminőség, ugyanaz a kidolgozottság, vagyis jobb, mint egy egyszerű Opel, de nem üti meg a nagy konkurensek szintjét. Egy új A4-esből nézve a BLS nem túl igényes autó, a Vectrához képest viszont csúcs. Maradjunk annyiban: egy kellemes középút, akkor nem járunk messze az igazságtól.

Forrás: Cadillac

Szerencsére jellegzetesek a vonalai, ezáltal különlegesnek is hat
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Méreteivel sem tűnik ki, sőt cadillaces szemmel kifejezetten kicsi. Szűkebb, mint a konkurensek, sőt a Vectránál is kisebb. Kicsit túl kompakt, de pont ezért tetszett. Éppen annyira nagy, hogy négy felnőtt kényelmesen elférjen benne. A csomagtartójáról sem lehet szuperlatívuszokban beszélni, hiszen a 419 literes raktértől már egy Fabia Combi is többet tud felmutatni, de ezt tudjuk be annak, hogy a BLS kombi karakterében inkább sportkombi.