Fellendült a magyar autópiac

Vágólapra másolva!
Amíg Európában a regisztrált új autó állomány 9,4 százalékkal nőtt az idén áprilisban a tavalyi év hasonló időszakához képest, Magyarországon  9,1 százalékos növekedést regisztrált a JATO Dynamics autóipari piackutató és elemző cég.
Vágólapra másolva!

A piackutató cég közleményében kihangsúlyozza, hogy 2008 első négy hónapjában 2007 hasonló időszakához viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt az európai autópiac, míg Magyarországon 0,4 százalékos visszaesést tapasztaltak. Az európai toplistát változatlanul a Volkswagen vezeti mind az áprilisi, mind pedig az első 4 hónapos időszak össz-eredményét tekintve. A Volkswagent a Ford, az Opel/Vauxhall, a Renault, valamint a Peugeot követi.

Az áprilisi fellendülésnek köszönhetően a gyártók jelentős növekedést könyvelhettek el áprilisban a tavalyi év azonos időszakához képest. A Smart 55,9 százalékkal, a Dacia 35,4 százalékkal, a BMW 26 százalékkal, a Nissan 19,5 százalékkal, a Mercedes 19,3 százalékkal, a Volkswagen 12,6 százalékkal, míg a Ford 10,4 százalékkal múlta felül 2007 áprilisában produkált teljesítményét - olvasható a közleményben.

A legnépszerűbb típus a Volkswagen Golf lett, amely 45 785 regisztált autóval megelőzte a Peugeot 207-est (42 207 darab), és a Renault Cliót (34 286 darab). Az európai növekedés továbbra is néhány kelet-európai ország piaca jelentős bővülésének volt köszönhető. Litvániában például az első 4 hónapban 66,8 százalékkal nőtt a forgalomba helyezések száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Dinamikus növekedést regisztráltak továbbá Belgiumban, Csehországban, Finnországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, és Svájcban is.