Szupertakarékos Panda a Fiattól

Vágólapra másolva!
A Fiat takarékos taggal bővíti a Panda-családot, a környezetbarát modellnek alacsony a széndioxid-kibocsátása és csak 5 litert fogyaszt százon.
Vágólapra másolva!

Környezetbarát - és mert a kettő összefügg -, takarékos családtaggal bővíti a Panda-kínálatot a Fiat. A mérnökök az 1,1 literes motorral szerelt, 54 lóerős változatot tették ismét tervezőasztalra, és vizsgálták meg, hogyan lehetne tovább csökkenteni a kisautó fogyasztását.

A végeredmény a Panda Eco lett, amely - a gyári adatok szerint - beéri 5 liter benzinnel százon és "csupán" 119 gramm széndioxidot ereget a levegőbe minden megtett kilométeren. A kiinduló modell értékei azért némileg rosszabbak, hiszen az 5,6 literes fogyasztáshoz 132 gramm/km CO2 emisszió társul.

A takarékosabb és környezetkímélőbb üzemelést némi aerodinamikai fejlesztéssel, kissé átalakított motorvezérléssel érték el, valamint nagyobb viszkozitásúra cserélték a váltóban az olajat és kisebb gördülési ellenállású gumikat szereltek az autóra a Fiat szakemberei.

A Panda Eco Olaszországban 8 830 euró (körülbelül 2 031 000 forint) ellenében vihető haza, ám egyelőre arról nem szólnak a hírek, hogy a takarékos Fiat mely országokba jut majd el.