Erődemonstráció - Audi Sportscar Experience

Vágólapra másolva!
Tavaly már részt vettünk az Audi különlegesen sportos modellváltozatainak hungaroringi nyúzópróbáján, TT-t, RS4-est, S6-ost és S8-ast vezettünk. Ki hitte volna, hogy van még feljebb is...
Vágólapra másolva!

Fotó: Mudra László [origo]

A szürke sor 2100, a kék sor 2900 lóerő összteljesítményű. Ki sem szabadna engedni őket a versenypályáról
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


A tavalyi után idén már lelkileg felkészültebben vágtam neki a rendezvénynek, mégis sikerült meglepniük. Szerintem így érezhette magát 1986-ban Kadhafi, mikor Ronald Reagan ráküldte a 6. Földközi-tengeri haditengerészeti flottát.

Erődemonstráció. Pontosítok: durva erődemonstráció. A csípős reggel fényei húsz quattro hajtású Audin cikáztak ide-oda, akárcsak a tekintetem. Öt darab már ismerős volt korábbról, őket TTS Coupénak hívjuk a köznyelvben. Kétliteres, felpiszkált turbómotor, 272 lóerő, S-tronic váltó és 5,2 másodperces gyorsulás. A TT fiatalos, kulturált és kompakt sportkocsi. A TTS nem az, ez egy állat.


Öt TTS, tíz R8, öt RS6 - kollégánk irigylésre méltó társaságban szerepel videónkon


Egyenkékben sorakoztak a nagytestű és pillanatnyilag legnagyobb tűzerejű sorozatban gyártott cirkálók, az RS6 Avantok. 5 liter, biturbó, V10. A legnagyobb teljesítmény 580 lóerő, míg a legnagyobb forgatónyomaték 650 Nm. Nehéz pontosan átadni azt az élményt, amelyet ezek a szörnyek nyújtottak, talán jobban jellemzem őket, ha annyit mondok: szerencse, hogy idénre csak három darab szerepel az importőr kvótájában. Fegyverviselési engedély nélkül nem szabadna őket üzemeltetni. 4,6 másodperc alatt lövi fel magát százra, és további 10,3 másodperc múlva már 200 km/óra felett száguld. A legmegdöbbentőbb mégis az, hogy ebből a vezető számára vajmi kevés jön át. Rögtön az elején be is néztem vele a féktávot a célegyenes végén, ahol a ránk rótt egyszerű feladatot kellett teljesíteni: álló helyzetből felgyorsítani, majd a kanyar előtt fékezni, visszaváltani és befordulni. Első próbálkozásra alig bírtam az ív külsején elfordulni. Utólag kiderült, hogy nem a kerámiafékek voltak gyengék, hanem egyszerűen annyira nyomtam neki, hogy a sebességérzetem tréfált meg.


R8. Nem lennénk a konkurencia helyében


A legnagyobb csapást azonban egyértelműen a tíz R8 romboló okozta. Önmagában ennyi szépséget egy helyen látni már sokkos állapotba hozza az embert, de a tudat, hogy hamarosan az enyém lesz az egyik - még ha átmenetileg is -, hátborzongató. Ahogy végigsiklik az ujjbegyem a kocsi karosszériáján, szinte érzem, amint lüktet. Ilyen lehet cápát simogatni. Aztán meg rettegni, hogy nem az ujjbegyem, de az egész felsőtestem leharapja.

Fotó: Mudra László [origo]

Nem látványos, nagyteljesítményű túrakocsi. Az R8 bizony szupersportkocsi, a legjobbak közül
(Még több fotó a galériában. Kattintson a képre!)


Megtehetné, ugyanis minden adottsága megvan hozzá, de mint később kiderült, nemhogy bántana, hanem átölel, megvéd, segít eggyé válni önmagával. Az alumínium karosszéria középmotort rejt, 4,2 literes V8-ast. 420 lóerejével elsőre nem üt akkorát, mint a kevésbé hozzáértők szemében bármely erősebb autó. Igen ám, de ezek a lovak egyenként válogatott, különleges izomzatú telivérek. Azon sem lepődnék meg, ha Ingolstadtban egy tökéletes lovat a gyár alagsorában 419 alkalommal klónoztak volna. A 8250 fordulat/percig pörögni képes nyolchengeres viszkokuplungos összkerékhajtáson keresztül támadja az aszfaltot. A hajtás nagy része - 90-65 százalékig - a hátsó tengelyen ébred.


TTS. A TT is izgalmas, de fokozható az élmény


Az R8 szupersport autó, mely 4,6 másodperc alatt sprintel három számjegyig, majd vidáman szaggatja a belső szerveinket egészen 301 km/óráig. Az opcionális, szekvenciális R-tronic váltóval fenomenális. Különösen, ahogy a visszaváltásoknál gázfröccsöt nyom. Mégis, a telitalálat az R8 esetében a kézi váltó. A nyitott kulisszán végigjátszani a fokozatokat olyan újszerű élménnyé teszi a váltást, melyet eddig nem tapasztaltam. A nyakszirtem mögött üvöltő motor, kiegészítve a minden egyes váltást kísérő fémes zajjal, melyet az alumínium kulisszában szaladgáló csupasz alumíniumbot és az alatta megbúvó szerkezet okoz, függővé tesz. Az autó a pályán irtózatosan stabil, és mindvégig döbbenetesen könnyen manőverezhető. Már-már elhiszem, hogy jó vagyok. Pedig dehogy! Három hajtós kör után figyelem a fékjeit. Semmi lágyulás, semmi fáradás. Rezzenetlen. Szupersportautós.


RS6. Legálisan tartható fegyver


Úgy érzem, az Audi a rendezvényén keresztül (is) üzent a világnak. Az üzenet egyértelmű. Lehet csöndben szipogni a sarokban, vagy kiállni a szorító közepébe, a reflektorfénybe. Az Audi elég magabiztos - csak óvatosan a kihívóknak.