Vágólapra másolva!
A baleset-megelőzési kampány összenyomódó gyurmabábjai inkább Sebaj Tóbiást juttatják eszünkbe, mint hogy akár csak egy percre is elgondolkoztassanak a valódi mondanivalóról. Tatabányán jóval drasztikusabb és hatásosabb módszert választottak a fiatalok figyelmének felhívására.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Több száz középiskolás előtt rendezték a szimulációt. A remények szerint ennél sokkolóbb élményt nem szereznek majd


A balesetben meghalt fiatal édesanyja sírógörcsöt kapott, amikor meglátta lányát az autóroncs mellett letakarva. A vétlen sofőr mellett ült, a diszkóból hazafelé menet. A másik autó vezetőjének zsebéből drog került elő, és bevallotta, alkoholt is ivott.

A tatabányai szimuláció forgatókönyvének megírásához nem kellett színes fantázia: évente körülbelül kétszázan szenvednek diszkóbalesetet hazánkban. (A rendőrség azokat az ügyeket sorolja ebbe a kategóriába, amelyeknél drog vagy alkohol fogyasztása után ültek volánhoz. Ezek a balesetek általában pénteken vagy szombaton éjszaka történnek, sérültjei, áldozatai pedig szinte még gyerekek.) A Tatabányai Rotarct Klub és a Mosolygós Gyermekekért Alapítvány négyszáznál is több középiskolásnak szervezett bemutatót annak demonstrálására, hogy tragédiával is végződhet, ha ittas vagy drogos társuk vezeti az autót.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XRTwQB74cTBpT65o


Baleset, mentők, tűzoltók, rendőrök. A nézők arcát figyelve úgy tűnik, a bemutató hatásos


- A fiatalok számára üzenet lehet, hogy nem csak a bíróság előtt kell felelniük meggondolatlan tettükért, felelőtlenségükért, de az egész életükre kiható lelki sérüléssel járhat egy ilyen baleset okozása. Ezért is alakítottuk úgy a forgatókönyvet, hogy a vétlen sofőr autójában "haljon bele sérüléseibe" az egyik utas. A kuratóriumi tagok Családsegítő Szolgálat és Gyermekjóléti Központ munkatársai, szociális munkások, pedagógusok, szociális pedagógusok, akik a való életben segítenek a lelki sérülések feldolgozásában - mondta el Mecsei Ilona, a "Hiszem, ha látom..." program szervezője.

A Közművelődés Háza előtti téren nem csak a szervezett program résztvevői, de a járókelők is láthatták, mi történik egy frontális ütközés helyszínén. A Jászai Mari Színház ifjú színészei lógtak félholtan az autók kitört ablakában, szidták egymást a baleset miatt, szirénázva érkezett a rendőrség, a mentők, és a tűzoltók, akik szétvágták a roncsot, hogy ki tudják menteni a beszorult utast. A téren összegyűlt tömegből vihogás, beszólások hallatszottak, de amikor beemelték a "halott" lányt a koporsóba, és a szerep szerinti édesanya hangosan zokogva kiabált kamasz gyermeke után, döbbent csend lett.

Forrás: [origo]

A statisztikák javulnak, de így is sok százan halnak meg évente közlekedési balesetben Magyarországon. A diszkóbalesetek száma kétszáz körüli


A szimulációról film készült, a DVD-t eljuttatják minden középiskolába, ahol az alkohol és drog veszélyével foglalkozó osztályfőnöki órákon vetíthetik majd. Az alapítvány és a Bánki Donát TISZK tervei között szerepel, hogy a jövőben közös programokat szerveznek a szakképző intézményekben, ahol nem csak a szenvedélybetegségekről, hanem a diákokat foglalkoztató témákról, szorongásaikról is beszélhetnének a fiatalok.