Luxusra hangolva - Hétvégén nyílik a második Oldtimer Show

Vágólapra másolva!
A tömegmodellek mellőzésével, mintegy kétszázötven járművel rendezik meg a második Oldtimer Show nevű veteránjármű-kiállítást a hosszú hétvégén Budapesten.
Vágólapra másolva!

Fotó: Szabó Pál [origo]

Nehezen lehetne egy évtizedekkel ezelőtti utcaképet összeállítani a bemutatott járművekből, a tucatautók nem kapnak helyet a show-n
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


Az október 23-26-ai hosszú hétvégén különleges, ritka és méregdrága járművek veszik birtokba a Syma Csarnokot. A szervezők más veterános rendezvényekkel ellentétben nem az elmúlt évtizedek utcaképeit, hanem a korabeli luxust kívánják bemutatni - ehhez többségében mára már eltűnt márkákat, kis szériában készített autókat és motorokat hívnak segítségül. Hogy teljesebb legyen a hatás, a járműveket korhű jelmezbe öltözött hoszteszek veszik körül, és természetesen a korabeli stílust idéző dekoráció és zenei aláfestés sem hiányozhat.

Az automobilokat és motorkerékpárokat három osztályba sorolták a rendezők. Az oldtimer kategória fedi a legidősebb, 1930 előtti gépeket; nem egy közülük százévesnél is öregebb. A senior csoport a harmincas, negyvenes és ötvenes évek gyártmányait foglalja magába, míg a youngtimer kategóriába az 1973-mal bezárólag készített járművek tartoznak. Utóbbi elnevezés általában a veteránkor, azaz harminc év alatti autókat-motorokat takarja, az Oldtimer Show-n azonban más a mérce: ott nem találkozunk 35 évnél fiatalabb géppel. A kiállítás érdekes színfoltjának ígérkezik a stabilmotorok tárlata, a keszthelyi Festetics-kastély Hintómúzeumának néhány különleges darabja, valamint a kis példányszámban gyártott magyar motorkerékpárok standja.

Fotó: Szabó Pál [origo]

Autók mellett hintók, stabilmotorok és motorkerékpárok is lesznek
(A tavalyi Oldtimer Show galériájának megtekintéséhez kattintson a képre!)


Valamivel több mint 250 jármű lesz látható, e mennyiségnek hatvan százalékát teszik ki az autók. A különleges luxus-, sport- és versenygépek mellett prototípusokat is ígérnek a szervezők, lesz olyan veterán is, amely ezen a kiállításon mutatkozik be először a nagyközönség előtt, a járművek főként hazai és külföldi magángyűjteményekből származnak. A főszervező külön kiemeli azok munkáját, akik nem üzleti alapon, hanem saját örömükre és a múlt értékeinek tisztelete által vezérelve restaurálják, illetve őrzik meg a közlekedés régi eszközeit.

Néhány név a négykerekűek rangos táborából: Rolls-Royce, Bentley, Maybach, Hispano-Suiza, Aston Martin, Bugatti - hogy csak a legismertebbeket soroljuk fel. A sajtóanyag említést tesz egy olyan kocsiról, amely közel egymilliárd forintot ér. Mint megtudtuk, ez az autó a Közlekedési Múzeum tulajdonában lévő Maybach Zeppelin V12-es, melynek értékét a muzeológusok körülbelül nyolcszázmillió forintra taksálják, a bemutatott járművek összértéke - a tulajdonosok becsléseinek összegzése alapján - meghaladja a 25 milliárd forintot.

Fotó: Féjja Zsolt [origo]

Horthy Maybach Zeppelinje egyenesen a Közlekedési Múzeum raktárából érkezik


Az Oldtimer Show remek alkalmat kínál a vállalkozásoknak is, hogy megmutassák magukat és kínálatukat. Az eseményen javító- és restaurátorműhelyek, veteránimportőrök és -kereskedők, oldtimer-bérléssel foglalkozó cégek is jelen lesznek, hogy megismertessék termékeiket, szolgáltatásaikat a rajongókkal és azokkal, akiket csak ezután, akár épp most fog hatalmába keríteni a régi járművek szeretete.

A kiállítás csütörtöktől vasárnapig tart, mindennap 9 és 19 óra közt látogatható. A belépőjegy ára felnőtteknek 2500, gyermekeknek 1500 forint, családoknak - két felnőtt és akár hat gyermek részére - 6000 forint. További információ: www.oldtimershow.hu.


Nyerjen belépőket az Oldtimer Show-ra!

Játékunkban a helyen válaszolók közül tizenöten fejenként két-két belépőjegyet nyertek a rendezvényre.

Hány darab 1930 előtt gyártott járművet állítottak ki az első Oldtimer Show-n?

a) hat darabot
b) tizenhét darabot
c) huszonhét darabot

A helyes válasz a c).

Nyerteseink: Pappert Krisztián, Farkas Dávid, Grobosch Petra, Tutinka Zoltán, Básch Tímea, Szabó Tamás, Torma Ágnes, Nyéki József, Tóth Péter, Barna Tamás, Badics Mihály, Tóth Edina, Mérten Mária, Kerner Gábor, Wolf József.