Újra a Renault-é lehet a Jeep

Vágólapra másolva!
Márkánként is eladhatja a tulajdonát képező Chryslert a Cerberus befektető cég, a két legvalószínűbb új tulajdonos a GM és a Renault lehet. A franciák állítólag csak a Jeep iránt érdeklődnek.
Vágólapra másolva!

A Renault még 1987-ben adta le a Chryslernek a Jeepet és az AMC-t (American Motor Company) és most állítólag vissza szeretné szerezni a terepjárókra szakosodott márkát. Ha övék lenne a Jeep, az többek közt új SUV-padlólemezek elkészítésénél és az amerikai piacra való belépéskor jönne jól. Ráadásul a Renault-nak a Nissan révén jelentős tapasztalata van összkerékhajtási rendszerek készítésében is.

Mindeközben a GM is tovább tárgyal a Cerberusszal, és felmerült, hogy az autógyártó a Chryslerért cserébe a GMAC pénzügyi szolgáltató cégben birtokolt 49 százalékos részesedését adná a kanadai befektetőcégnek. A GMAC korábban teljesen a GM-hez tartozott, de 2006-ban már eladta annak 51 százalékát a Cerberusnak, amely így tehát a teljes GMAC-ot birtokolni tudná. A GM többek közt a Chrysler mexikói gyáraira szeretné rátenni kezét, és az is lehet, hogy megszüntetnék a Chryslert és a Dodge-ot, hogy kevesebb vetélytársa legyen a saját márkáinak.

Azt már korábban jelezte a Cerberus, hogy nem kívánja az egész Chryslert eladni, így csak részleges felvásárlásról lehetne szó. Ennek a valószínűsége tovább nőtt annak fényében, hogy a kanadaiak állítólag közel állnak ahhoz, hogy megvegyék a Daimler maradék 19,9 százalékos részesedését a Chryslerben. A németek ugyanis csak ennyit tartottak meg, amikor azt a Cerberus-nak eladták, és már jelezték, nem kívánnak egy nagy detroiti egyesülés része lenni, utalva ezzel a lehetséges GM-Chrysler összeolvadásra.