Bemutatkozott az új Mazda3

Vágólapra másolva!
Los Angeles-ben debütált a vadonatúj Mazda3, négyajtós karosszériával. Az ötajtóst decemberben mutatják be Európában, az értékesítés 2009 áprilisában kezdődik hazánkban.
Vágólapra másolva!

A 2010-es modellévű Mazda3-as is ott van a Mazda standján a néhány órája megnyitott Los Angeles-i Autószalonon, annak ellenére, hogy a forgalmazás megkezdését csak jövő évre tervezi a gyár. Hivatalosan is bemutatkozik tehát a szedán változat, amelyről korábban már napvilágot látott néhány fotó, így az autó kinézete nem okozhat nagy meglepetést.

2003-as bemutatása óta a Mazda3-at a világ 100 országában több mint 1,8 millió példányban adták el, és több mint 90 díjat kapott olvasói és szakmai fórumokon egyaránt. A hazájában Axela néven forgalmazott 3-as második nemzedéke a Mazda6 és a Mazda RX-8 formavilágát ölti magára, de a régi modell öröksége is látható rajta. Hossza 459 centi, ami tízzel több az előd hosszánál, de a 264 centis tengelytáv változatlan maradt.

Az Észak-Amerikában forgalmazott verzió kisebbik motorja az előző modell kétliteres, 148 lóerős, négyhengeres erőforrása lesz, 183 newtonméter nyomatékkal. A korábbi 2,3 literes egységet leváltó nagyobbik, 2,5 literes egység már ismert a Mazda6-ból, és itt is 167 lóerőt teljesít majd. A kétliterest ötfokozatú, a 2,5-öst hatfokozatú manuális váltóval gyártja majd a Mazda, ám rendelhető lesz egy új ötfokozatú automatikus váltó is a korábbi négyfokozatú helyett.

A szedán után nem sokkal, a decemberi Bolognai Autószalonon az ötajtós is bemutatkozik majd, ezeket később a nagy teljesítményű MPS modell követi, amelyekről egyelőre csak kémfotókat láthatnak a kíváncsi Mazda-rajongók.

Forrás: [origo]

Kattitnson a képre, galéria nyílik!


Gyári videó a szedánról