Hamarabb érkezhet a VW miniautója

Vágólapra másolva!
A kisméretű autók iránti kimagasló kereslet miatt a német cég az előzetesen tervezettnél jóval korábban el akar készülni a tavalyi Up! tanulmány szériaverziójával.
Vágólapra másolva!

A németek eredetileg jóval 2010 után akarták volna bemutatni a kétüléses típust, de a kisméretű és keveset fogyasztó kocsik népszerűsége miatt átalakítják ütemtervüket, így akár már 2011-ben megjelenhet az autó a szalonokban. Később az Up!-ból egy egész termékcsalád nőhet ki, amelynek biztosan része lesz egy négyüléses, ötajtós modell is. Bár a végleges verzió nevét még nem lehet biztosan tudni, a németek állítólag Chico néven dobják piacra a miniautót. Az elnevezés egyébként nem számít teljesen újnak, a Volkswagen 1991-ben ezen a néven már bemutatott egy mini tanulmányt.

A korábbi tervekkel ellentétben az autó orrmotoros és elsőkerék-meghajtású lesz, így olcsóbb lesz kifejleszteni, és elméletileg nagyobb lehet az utastere is. Emellett azt is biztos, hogy a végleges változat a tanulmányhoz képest jóval alacsonyabb lesz. Erről Martin Winterkorn, a konszern vezérigazgatója beszélt az AutoWeeknek, és azzal indokolta a döntést, hogy a jelenlegi konstrukció magassága az aerodinamika rovására megy. E változtatás ellenére az autó állítólag nagyjából azonos megjelenésű lesz majd, mint az Up! tanulmány.

A Chicóba egy új fejlesztésű, közvetlen befecskendezésű 1,2 literes négyhengeres motort szánnak, amelynek le lehet majd kapcsolni a hengereit, ha kisebb teljesítmény is elegendő. Emellett egy hasonló méretű háromhengeres, közös-nyomócsöves dízel verzió is készül, amely a VW reményei szerint kétliteres átlagfogyasztást lesz képes produkálni. Ezeknél is jobban tetszhet a vásárlóknak a típus teljesen elektromos változata, amit már tesztelnek a VW új isenbütteli, elektromos autók fejlesztésével foglalkozó központjában.

Forrás: [origo]