Szövetségesre vágyik a Fiat

Vágólapra másolva!
Hogy biztosítsa életben maradását, a Fiatnak szövetséget kell kötnie egy másik nagy gyártóval - jelentette be Sergio Marchionne vezérigazgató.
Vágólapra másolva!

Marchionne az elmúlt hetekben meglehetősen borúlátóan nyilatkozott az autógyártók jövőjéről, többek közt azt nyilatkozva, hogy a gazdasági nehézségek következményeként a világon körülbelül hat nagy gyártó maradhat, míg a többieket felvásárolják, vagy csődbe mennek. Valószínűleg éppen ezért nyilatkozta a napokban, hogy "a függetlenség nem fenntartható" állapot, és hogy cégének is szövetséges után kell néznie, ha át akarja vészelni a nehéz időszakot. Marchionne szerint az évi 5,5 milliónál kevesebb autót gyártóknak sürgősen meg kell erősödniük, főképp azért, mert a vezérigazgató szerint Európában csak három nagy gyártónak lesz nemsokára hely. Ebből egy német, egy francia-japán lenne. Utóbbival a Renault-Nissan duóra utalhatott Marchionne, míg harmadiknak mindenképpen a Fiatot képzeli el, méghozzá a PSA-konszernnel karöltve.

A Peugeot-Citroën kettőssel való szövetséget a Fiatban harminc százalékot birtokló Agnelli család korábban biztosan nem engedélyezte volna. Viszont mivel az olasz gyártó profitja akár 400 millió euróval is eshet idén, valószínűleg készek lehetnek feladni függetlenségüket.