Hibrid sportkocsi Oroszországból

Vágólapra másolva!
Különleges sportautót mutattak be a sajtó képviselőinek tegnap Moszkvában. A hibrid hajtásláncú Marussia állítólag öt másodperc alatt gyorsul fel 100 km/órára, gyártása pedig 2009 őszén indul.
Vágólapra másolva!

Nyikolaj Fomenko Oroszországban híres embernek számít, korábban az énekléssel és a színészkedéssel is sikeresen próbálkozott, de indult már versenyzőként az FIA GT sorozatban is. Nemrég megalapította az E.M.M. nevű céget kisszériás sportautók gyártására, és az első prototípust már be is mutatta tegnap Moszkvában.

A Marussia nevű gép középmotoros elrendezésű, csővázas szerkezetére kevlár karosszériát terveztek, amit állítólag olyan egyszerű lesz lecserélni, mint a mobiltelefonokon az előlapot. Csak az alkatrészek 35 százaléka származik majd orosz beszállítóktól. A 3,5 literes V6-os benzinest a Nissantól veszik, a gyengébb verzióban 240, az erősebben 298 lóerőt teljesít majd a motor. Ez még kevés lenne az autó vad külseje által sugallt szédítő menetteljesítmények eléréséhez, ezért egy elektromotor is besegít majd a mindössze 950 kilós Marussia hatékony gyorsításába. Fomenko szerint 5 másodperc elég lesz az autónak a 100 km/órára gyorsításhoz, a végsebességét 250 km/órára becsülte, mivel működő példány még nem létezik.

Az autó belsejébe 10 Mbps sebességű, negyedik generációs internetelérést telepítettek, ami 120 km/órás sebesség alatt képes ilyen sebességű adatátvitelre. Három kamera vizslatja folyamatosan a Marussia környezetét, ebből egy fekete dobozként funkcionál, hogy a biztosítótársaságok később visszanézhessék, hogy a tulajdonosok milyen körülmények között törték szét a narancs-fekete csodát.

Jövő ősszel készülnek el az első Marussiák, vételáruk 100 ezer dollár körül lesz. Évi 2800 példány legyártását tervezik, később állítólag tisztán elektromos hajtáslánccal és más karosszériaváltozatban is bemutatják az autót.

Forrás: [origo]Forrás: [origo]Forrás: [origo]