11 autó pályázik a World Car of the Year címre

Vágólapra másolva!
Ötödik alkalommal ítélik majd oda a Világ Év Autója címet, amelyet a Nissan GT-R, a Toyota iQ és a Ford Fiesta is elnyerhet. Az áprilisi New Yorki Autószalonon azt is kihirdetik, a zsűri melyik modellt választotta az év legjobb sportkocsijának.
Vágólapra másolva!

A Világ Év Autója címet (WCOTY) minden évben a New York-i Autószalonnal egy időben hirdetik ki. Az autókat kiválasztó és a címet odaítélő zsűri több mint ötven különböző nemzetiségű autós újságíróból áll, akik március kilencedikére a World Car of the Year címre esélyes kocsik számát háromra csökkentik. Ezt követően április kilencedikén, a szintén akkor átadott Év Sportautója, az Év Zöld Autója és az Év Legjobb Formaterve díjakkal egyetemben a New York-i Autószalonon ki is hirdetik, melyik modell részesül ezen elismerésben. A díjat az alábbi tizenegy autó nyerheti még meg:

Audi A4
BMW 7-es sorozat
Citroën C5
Fiat 500
Ford Fiesta
Honda Jazz
Jaguar XF
Mazda6
Nissan GT-R
Toyota iQ
Volkswagen Golf VI

Amint látható a jelöltek közt szinte kizárólag európai és japán gyártók modelljei találhatóak, sőt, az egy szem amerikai, a Ford Fiesta is európai fejlesztés, habár Amerikában is bemutatják majd. Érdekes, hogy az európai Év Autója, az Opel Insignia nem kapott jelölést, pedig a General Motors Buick és Saturn márkanév alatt is hamarosan elkezdi az árusítását Észak-Amerikában. A szintén áprilisban kihirdetett Év Sportautója díjra viszont egy tetőtől talpig amerikai típust, a Corvette ZR1-et jelölték, és az európai cégek által uralt listán csak két ázsiai típus kapott helyett, köztük az Év Autója díjra jelölt Nissan GT-R is. A World Performance Car díjra az alábbi autókat jelölték:

Audi RS6 Avant
BMW 135i
Corvette ZR1
Lamborghini Gallardo LP560-4
Mercedes-Benz C63 AMG
Mercedes-Benz SL 63 AMG
Mitsubishi Lancer Evolution
Nissan GT-R
Porsche 911 Carrera
Subaru Impreza WRX STi

Forrás: [origo]

A World Car of the Year díjat először 2005-ben ítélték oda, akkor az Audi A6-ot tartották rá érdemesnek. Egy évvel később a 3-as BMW, majd a Lexus LS460 nyert, tavaly pedig a Mazda2 lett a Világ Év Autója.

A World Performance Car díjat 2006-ban ítélték oda először, akkor a Porsche Cayman S nyert, azóta viszont csak Audik, az RS4 és az R8 nyerte el a címet. Lehetséges, hogy az ingolstadtiak sikerszériája idén is folytatódik az 580 lóerős RS6 Avanttal.