Helyes útra térít a Nissan

Vágólapra másolva!
Japánban - főleg az idősek körében - rendszeresen előfordul, hogy rossz irányból hajtanak fel az autópályára, vagy a gyorsforgalmi utakra. Erre találta ki a Nissan új biztonsági rendszerét, amely figyelmezteti a vezetőt, ha rossz forgalmi sávba téved.
Vágólapra másolva!

Nem csupán Japánban, valószínűleg a világ bármely táján az időseknek, vagy a rutintalan vezetőknek is problémát okozhat, ha bonyolult autópálya csomópontok fel- és lehajtói között kell navigálniuk. Bár az egyirányú utcákat mindig táblával jelölik, a Nissan mégis figyelmeztető rendszert fejlesztett, amely szól a vezetőnek, ha rossz úton jár.

A rendszer a GPS navigációt, egy térképes adatbázist és egy számítógépes rendszert fog össze, amely nyomon követve az autó mozgását figyeli, milyen útra hajtott a vezető. Ha a térképes adatbázis szerint az adott útra abból az irányból nem lehet behajtani, a műszerfal kijelzőjén figyelmezteti a vezetőt a hibára.

A Nissan nem csupán az autópályán forgalommal szemben haladó vezetőket szeretné helyes útra téríteni, hiszen a West Nippon Expressway-jel közösen az akaratlan sebességváltozásra is figyelmeztető modullal egészítené ki a közlekedésbiztonsági berendezést. Ennek azok vennék hasznát, akik nehezen ítélik meg járművük sebességét, így például lejtőn begyorsulva nem tudják bevenni a kanyarokat, illetve emiatt nem tudnak vészhelyzetet elhárítani.

Forrás: [origo]