Vágólapra másolva!
Már régóta tudható, hogy a Rolls-Royce egy új, a Phantomnál kisebb modell fejlesztésén dolgozik. Az eddig csak kémfotókon látott autót tanulmány formában a Genfi Autószalonon mutatja be a gyár a modellfrissítésen átesett Phantom mellett.
Vágólapra másolva!

RR4 munkanéven emlegetik a Rolls-Royce-nál azt a modellt, amelynek tanulmányát a márciusi Genfi Autószalonon mutatják be. A Phantom alá pozícionált modell előfutára a gyár által közölt fotó szerint az EX200 nevet viseli majd, a sorozatgyártású verzió bemutatását pedig őszre, a Frankfurti Autószalonra tartogatják. Jellegzetes hűtőmaszkja alacsonyabb, mint a Phantomnak, fényszórói LED-esek, és természetesen a lesüllyeszthető "Spirit of Ecstasy" jelvény sem hiányzik róla.

Belső információk szerint a gyártószalagra tervezett modell külseje alig tér majd el a tanulmányétól, ám az viszont már csak találgatás, hogy a gyár ezzel a modellel támasztja fel a legendás Silver Ghost nevet.

Amellett, hogy az EX200 kisebb lesz a Phantomnál - tengelytávja például 435 milliméterrel lesz rövidebb, de így is közel 3,3 méter -, semmiben sem nélkülözi majd a márkától megszokott legmagasabb szintű luxust. A kémfotók tanúsága szerint olyan klasszikus elemeket is felvonultat majd, mint a hátrafelé nyíló hátsó ajtók.

Számos részletében osztozik majd az EX200 a BMW 7-es sorozatának hosszított tengelytávú változatával. Ilyen például a nagyjából azonos tengelytáv, ám az erőforrásnál ragaszkodtak a Rolls-Royce saját V12-es egységéhez, amelyben csak 20 százalék körül lesz a BMW alkatrészek aránya.

A Rolls-Royce a gazdasági válság ellenére folyamatosan dolgozik az EX200 fejlesztésén, így a tanulmány bemutatását követően, 2010 első negyedévében már a szalonokban lehet az új modell.

Forrás: [origo]