Életeket menthetne az elsősegély

Vágólapra másolva!
Hiába kötelező az elsősegélynyújtás-vizsga, az autósok jelentős része legfeljebb mentőt tud hívni, ha kell, más segítségre nem képes. Nincs vonatkozó statisztika, de a mentőszolgálat szakembere szerint sok életet lehetett volna és lehetne megmenteni, ha a jogalkotók komolyan vennék a kérdést, és modulrendszerű képzési módot dolgoznának ki. A javaslat az Országgyűlés egészségügyi bizottsága előtt van.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Emlékszik még rá, hogy hogyan kell szakszerűen segíteni egy baleset sérültjein?


A jogosítvány megszerzése felé vezető úton fontos lépcsőfok lenne az elsősegélynyújtásra vonatkozó ismeretek megszerzése, a jelenlegi jogszabályi környezet azonban ezt nem támogatja. A vezetői engedélyhez csupán egy szóbeli vizsgán kell részt venni, arra nincs szabály, hogy előtte mit kell megtanulni: ne csodálkozzunk tehát, hogy balesetek helyszínén a szemtanúk - tisztelet a kivételnek - leginkább csak téblábolnak, segíteni nem tudnak vagy nem mernek.

"Magyarországon a jogosítvány megszerzéséhez nem kapcsolódik az elsősegély-ismeretek elsajátítását elősegítő kötelező képzés" - mondja Dr. Mártai István, az Országos Mentőszolgálat közép-magyarországi regionális orvosi igazgatója. "Ez a helyzet évek óta problémát okoz, a szakmai szervezetek folyamatosan jelzik, hogy új szabályozásra lenne szükség. Jelenleg egyetlen számonkérés van, a Vöröskereszt által szervezett vizsga, a vezetői engedély kiadásához csupán ezt kell teljesíteni."


Megkérdeztük az autósokat, mire emlékeznek még az elsősegélynyújtási ismeretekből


Európa nyugati felén lépcsőzetes tanfolyamokat szerveznek, meghatározott óraszámban sajátíthatók el a különböző ismeretek. Ezeket több szakmai szervezet szervezi a tevékenységeket összehangolva, meghatározott keretek között. Szabályozzák, mit és hogyan kell oktatni, de még az is, hogy ehhez milyen eszközök szükségesek.

Az igazgató szerint itthon még nagyobb probléma, nincs előírva az sem, hogy ha esetleg van is tanfolyam, azokon ki, milyen minőségben oktathat. "Teljesen szabályozatlan a terület, ahány autós iskola, annyiféle megoldás létezik. Néhány helyen, ahol komolyan veszik az elsősegélynyújtást, a Vöröskereszt tart 12 órás tanfolyamokat, máshol esetleg felkérnek egy orvost, hogy átadja a szerinte fontos tudásanyagot, de olyan is van, hogy csak ismerősre futja. Sőt, előfordul, hogy egyáltalán nincs semmilyen oktatás, a hallgatóra van bízva, hogyan készül fel a vizsgára. Teljesen átláthatatlan a rendszer."

Forrás: MTI

A tűzoltóság és a mentőszolgálat időről időre bemutatókat tart. Ez még nem elég


Minthogy nem kapcsolódik hozzá semmilyen komoly követelmény, az egészségügyi rész a legtöbb jogosítványra vágyó számára egyszerű kipipálandó feladat. A vizsgacentrikusság miatt ráadásul egyfajta kényszeres érzés is kapcsolódik hozzá, így pedig nem könnyű elérni, hogy a tudás meg is maradjon a fejekben.

"Amire szükség lenne, az egy kötelező tanfolyam, akkreditált oktatóval" - vázol megoldási javaslatot Mártai. "Olyan kitételre nincs szükség, hogy az oktató feltétlenül orvos legyen, ápolóink között is rengeteg nagytudású szakember akad: a lényeg, hogy teljesítsen egy előre rögzített követelményrendszert, és tudását át is tudja adni a hallgatóknak. Modulrendszerű képzésekre lenne szükség, az erre vonatkozó, szakmai anyagokat is tartalmazó javaslatot már beadtuk az Országgyűlés egészségügyi bizottságának."

Forrás: MTI

Legtöbben utoljára jogosítvány megszerzése előtt láthatták, hogyan kell mesterségesen lélegeztetni egy sérültet


Jelenleg viszont csak a Vöröskereszt által szervezett vizsga van, jogszabályban meghatározott keretekkel, hogy ezen mit kérhetnek számon. Mivel vannak, akik járnak tanfolyamra, vannak, akik nem, a felkészültségi szint változatos képet mutat. A képzések mellett könyvekből, internetről és egyéb forrásokból is lehet tájékozódni, annyira biztosan, ami a sikeres vizsgához elegendő.