Megvan Loeb ötvenedik győzelme

Vágólapra másolva!
Sebastien Loeb eddig is sok tekintetben egyeduralkodó volt a rali világbajnokságon. Cipruson egy újabb fantasztikus rekordot ért el: ötvenedik futamgyőzelmét aratta. Hirvonennek ismét csak az ezüst jutott, Petter Solberg pedig felállhatott a dobogóra. A Citroën fiataljai közül ketten is kiestek vasárnap.
Vágólapra másolva!

Fotó: Bálint Richárd (Topspeed)

Loeb ötvenedik futamgyőzelmét aratta Cipruson. Fölénye az örökranglistán óriási, sokáig nem fogja senki utolérni


A zárónapra három gyorsasági maradt, de az össztáv - 80 kilométer - bőven elég volt ahhoz, hogy akár feje tetejére állhasson a sorrend. Hirvonen Loeböt szerette volna utolérni (49 másodperc hátrányból indult reggel), Solberg pedig Sordót, közöttük mindössze 15 szekundum volt a differencia. Szombathoz hasonlóan eső áztatta pályák vártak a mezőnyre, az első rajt helyszínén csupán hat fok volt.

A 30 kilométer hosszú nyitószakaszt az elvárásoknak megfelelően a két üldöző teljesítette a leggyorsabban, Hirvonen, Solberg sorrendben. A norvég úgy faragott három másodpercet a hátrányából, hogy az egyik visszafordítóban lefulladt a Xsara WRC, mivel egy mechanikai hiba miatt nem tudott visszaváltani, és második helyett negyedik fokozatban próbálta meg bevenni a kanyart. Mögöttük is óriási vetélkedés volt a fiatalok között, amely oda vezetett, hogy Novikov felborult a C4 WRC-vel, nem sérültek meg, de kiestek. Ogier viszont majdnem utolérte Wilsont, akinek előnye 15 másodpercnyire olvadt.

Fotó: Bálint Richárd (Topspeed)

Pénteken úszott el Hirvonen számára a győzelem, amikor aszfalton rengeteget kapott vetélytársától. Utána már hiába volt nála gyorsabb szombaton és vasárnap is, csak egy újabb második hely került a neve mellé


Szinte mindenki a második, 40 kilométeres szakaszra koncentrált, majd minden csapat ezt tekintette vízválasztónak. Hirvonen újfent a leggyorsabb volt, alaposan elkalapálta a mezőnyt, bár Loebnek már csak arra kellett figyelnie, hogy előnye kitartson a célig. Petter Solberg szintén megtette amit kellett, és több mint 40 másodpercet adott Sordónak, letaszítva a spanyolt a dobogóról. Ogier is befogta Wilsont, így alaposan felbolydult az élmezőny.

A hosszú szakasz után az utolsó egy 11 kilométeres pálya volt, de még ez is tartogatott eseményeket. Wilson és Latvala futották holtversenyben a legjobb időt, a fiatal brit élete első igazi szakaszgyőzelmét szerezte. Hirvonen feladta, túl nagy volt a hátránya ahhoz, hogy ilyen rövid idő alatt behozza, így maradt a második helyen Loeb mögött, és a célban elsőként gratulált a világbajnoknak. Petter Solberg megtartotta harmadik pozícióját, Sordo - elsősorban a csapat érdekeit szem előtt tartva - bejött negyediknek, míg a már említett Wilson lett az ötödik, mivel Ogier a céltól 200 méterre felborult. Rautenbach így kerülhetett a hatodik helyre, Villagra és Al Quassimi a ciprusi futam további pontszerzői.

Fotó: Bálint Richárd (Topspeed)

Utoljára 2005-ben, a Monte Carlo Ralin állhatott privát versenyző a dobogóra. Akkor Gardemeister volt a hős, ezúttal Petter Solberg, aki óriási tettet hajtott végre Sordo legyőzésével


Loeb ötvenedik győzelmét aratta, s ezzel ismét történelmet írt. Navigátora, Daniel Elena ezek után azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy idén mind a tizenkét versenyt ők nyerjék, Loeb célja egyelőre "csupán" az ötvenegyedik diadal. A francia sorozatban negyedszer nyert - az idei hármon kívül tavaly a szezonzárón is első lett -, továbbá utolsó tíz versenyéből nyolcat megnyert. A verseny hőse ezzel együtt nem ő, hanem Petter Solberg, aki szinte a semmiből verbuvált pár hete egy csapatot, és második futamán éles versenyben győzte le az egyik gyári Citroënt egy jóval régebbi technikával. Ez a Subaruval sem nagyon sikerült az utóbbi esztendőkben, úgyhogy nagy az öröm a norvégoknál.

A PWRC kategóriában a két napon át vezető Araujót elérte a műszaki hiba, az Evo IX-es váltója romlott el, így a második helynek is örülnie kellett. Sandell végzett az élen, második idei győzelmét aratva az S2000-res Fabiával. Al-Attiyah érkezett harmadiknak, így hosszú idő után három különböző márkájú autó állt a dobogón. Mayer Gáborék beértek a célba, bár nagyon sokat kaptak az élmezőnytől. Kitartásuk pontot ért, mivel ugyan kilencedikként álltak az utolsó gyorsasági után, de az eredetileg hetedik indiai Gill által kormányzott Impreza nem ért el a szervizparkig, egyszerűen elfogyott az autóból benzin. Az S1600-osoknál nem történt vasárnap változás, Prokop behúzta a tíz pontot két riválisa előtt, és ezzel összetettben is átvette a vezetést.

A világbajnoki sorozat Portugáliában folytatódik április első hétvégéjén, igazi csemegével, hiszen visszatér a kétszeres világbajnok, Marcus Grönholm egy Impreza WRC volánjánál.


A verseny végeredménye:

1.Loeb/Elena Citroën C4 WRC 3:33:43,8
2.Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC '08 + 49,8
3.P. Solberg/Mills Citroën Xsara WRC + 1:36,0
4.Sordo/Marti Citroën C4 WRC + 1:51,9
5.Wilson/Martin Ford Focus RS WRC '08 + 5:13,7
6.Rautenbach/Senior Citroën C4 WRC + 5:42,8
7.Villagra/Perez Companc Ford Focus RS WRC '08 + 6:22,8
8.Al Quassimi/Orr Ford Focus RS WRC '08 + 7:23,5
...
21.Mayer/Tagai Subaru Impreza WRX STi + 36:59,7


PWRC:

1.Sandell/Axelsson Skoda Fabia S2000 3:47:31,7
2.Araujo/Miguel Mitsubishi Lancer Evo IX + 0:16,5
3.Al-Attiyah/Bernacchini Subaru Impreza N14 + 1:02,8
...
8.Mayer/Tagai Subaru Impreza WRX STi + 23:11,8


JWRC:

1.Prokop/Tomanek Citroën C2 S1600 3:53:28,2
2.Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 + 2:06,5
3.Burkart/Koelbach Suzuki Swift S1600 + 18:28,5


A világbajnokság állása:

1.Loeb/ElenaCitroën C4 WRC 30 pont
2.Hirvonen/Lehtinen Ford Focus RS WRC '08 22 pont
3.Sordo/Marti Citroën C4 WRC 17 pont
4.H. Solberg/Menkerud Ford Focus RS WRC '08 10 pont
5.P. Solberg/Mills Citroën Xsara WRC 9 pont
6.Wilson/Scott Ford Focus RS WRC '08 8 pont
7.Latvala/Anttila Ford Focus RS WRC '08 6 pont
8.Atkinson/Prevot Citroën C4 WRC 4 pont


A világbajnokság állása, gyártók:

1.Citroën Total World Rally Team 48 pont
2.BP Ford Abu Dhabi Rally Team32 pont
3.Stobark VK M-Sport World Rally Team 22 pont
4.Citroën Junior World Rally Team 11 pont
5.Munchi's Ford World Rally Team 3 pont


A világbajnokság állása, PWRC:

1.Sandell/Axelsson Skoda Fabia S200020 pont
2.Araujo/Miguel Mitsubishi Lancer Evo IX 13 pont
3.Brynildsen/Giraudet Mitsubishi Lancer Evo IX 8 pont


A világbajnokság állása, JWRC:

1.Prokop/Tomanek Citroën C2 S1600 18 pont
2.Burkart/Kolbach Suzuki Swift S1600 16 pont
3.Kosciuszko/Szczepaniak Suzuki Swift S1600 8 pont