Hamarosan elkészül az új Jaguar XJ

Vágólapra másolva!
Nagy dobásra készül a Jaguar, a júliusban bemutatkozó XJ sorozattal szeretné visszahódítani a luxusautó jelenlegi nemzedékét túl konzervatívnak tartó, elpártolt vásárlókat.
Vágólapra másolva!

Stratégiai döntést hozott a Jaguar akkor, amikor úgy határozott, megpróbálja visszahódítani az évek során fokozatosan elpártolt vásárlókat. A főleg jómódú üzletemberekből és vállalati felsővezetőkből álló ügyfélkör az elmúlt pár évben inkább olyan, sokkal elegánsabbnak gondolt és nagyobb presztízst sugalló modellbe ültek át az XJ-ből, mint például a Mercedes-Benz S-osztály vagy a BMW 7-es sorozata.

A Jaguar azonban visszavágni készül, hiszen hamarosan bemutatkozik az új XJ, amely a gyár szerint nagy meglepetést okoz majd modern külsejével és új motorjaival, ráadásul az igényes, alumíniumvázas karosszéria is megmarad.

A megújuló modell X351-es projektnéven fut a Jaguarnál, amely eredetileg az XJ némileg megújított változatát takarta, ám ahogy teltek a fejlesztésre fordított munkaórák, a tervezettnél jóval átfogóbbnak bizonyult az átalakítás. Teljesen újratervezték a vázat, a hátsó részhez pedig azért kellett hozzányúlni, hogy alkalmassá tegyék az XK differenciálművének és hátsó futóművének fogadására. Az autó külsejét kezdetben az XF mintájára kupésított, alacsonyra helyezett hátsó ülésekkel, szűkebb hátsó ablakokkal tervezték, ám a bőséges helykínálat és a kényelem érdekében inkább elvetették ezt a megoldást egy klasszikusabb forma kedvéért.

A Jaguar szerint az új modell mással össze nem keverhető módon karakteres kinézetet kap, a beltérben pedig megjelenik az automatikus váltó XF-ben megismert kerek előválasztó gombja.

A modellválaszték csúcsán az XJR trónol majd ötliteres, 503 lóerős, közvetlen befecskendezéses kompresszoros erőforrásával, de háromliteres, 271 lóerős V6-os dízelmotorral és egy 237 lóerős, gyengébbik erőforrással is meg lehet majd rendelni az új XJ-t. Ígéretes menetteljesítményre lehet számítani bármelyik erőforrástól, hiszen a modell tömege a luxuskategóriában kevésnek számító 1700 kilogramm körül alakul majd.

A Jaguar júliusban, a Londoni Autószalonon mutatja be az új XJ-t.