Városi kupé-roadstert tervez a BMW

Vágólapra másolva!
A BMW egy éve indította el Project i névre hallgató programját, amelyben alacsony fogyasztású, környezetkímélő, vagy zéró emissziós járműveket fejleszt. A Mini Cooper-E után jöhet a kupé-roadster Z2.
Vágólapra másolva!

2008 márciusában indította el Project i programját a BMW, amelyben egy sor megoldást keres olyan járművek fejlesztéséhez, amelyek még a városi mini autóknál is kevesebbet fogyasztanak, környezetbarát módon üzemeltethetőek, kis helyet foglalnak parkolásnál, és könnyebben boldogulnak a nagyvárosi forgalomban.

A bajor gyár korábban tett már egy hasonló kísérletet a városi közlekedés megkönnyítésére, és a keménytetős C1 motor egyes piacokon igen népszerű lett az öltönyös-aktatáskás, irodához kötött városlakók körében. A konstrukciónak egy nagy hátránya van, hogy használatához motoros jogosítvány kell, előnye viszont az, hogy nem kell hozzá bukósisakot felvenni.

A BMW egyébként fedett motorját is továbbfejleszti, ám a Project i főleg a négy kerékhez ragaszkodóknak kínál megoldást, egy sor zéró emissziós járművel. A tavaly beharangozott M1 modell és az azóta bemutatott elektromos Mini Cooper-E mellett robogó, városi kisáru-szállító, egy négyajtós kupé és a Z2 kupé és nyitott tetejű változata is szerepel a tervekben.

Forrás: [origo]

Utóbbi egy olyan kétüléses, kétféle karosszériaváltozatban készülő modell lesz, amelynek hajtásláncában egy önállóan is működtethető elektromos egység is helyet kap, és amelynek tömege - például a karbon-kompozit, titán és alumínium elemeknek köszönhetően - egy tonna alatt marad. Emiatt a BMW mellőz minden olyan megoldást, amely nehezíti a járművet, mint például a motoros tetőnyitó-szerkezetet, vagy a légkondicionálót.

A BMW terveiről Norbert Reithofer beszélt egy sajtótájékoztatón, ahol kiderült az is, hogy a Megacity névre keresztelt járműsorozat bár forradalmi lehet a maga nemében, mégis elérhetetlen marad azok számára, akik valóban olcsó megoldást keresnek. A BMW ugyanis a hagyományokhoz híven most is a prémium kategória vásárlóit célozta meg a Project i program elindításakor.