Szigorúbban büntetnek a szlovákiai utakon

Vágólapra másolva!
Mélyebben kell mostantól a pénztárcájukba nyúlniuk Szlovákiában a közlekedési szabályokat megsértő sofőröknek. A rendőröket utasították, hogy ne a bírságok alsó, hanem a felső határát szabják ki - Írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.
Vágólapra másolva!

A rendelet bevezetését azzal magyarázza a rendőrség, hogy az elmúlt hónapban nőtt a halálos közúti balesetek száma. A szigorúbb közlekedési törvény februárban lépett életbe és a márciusi baleseti statisztikák egész jól alakultak. "Áprilisban viszont ismét jelentősen emelkedett a halálos balesetek száma. Úgy tűnik, a sofőröket már nem fogják vissza a februárban megemelt bírságok, ezért a rendőrség a büntetések felső határát fogja kiszabni" - mondta Stanislav Jankovic, a szlovákiai országos rendőrfőkapitány helyettese.

Ezentúl aki részegen ül volán mögé, minimum 300 eurós büntetésre számíthat, ha megállítják a rendőrök, eddig ezt 200 eurós bírsággal is "meg lehetett úszni". A bírság felső határa 500 és 1000 euró között lehet. A szigorítást már múlt hónapban bevezették a zsolnai régióban, mert míg tavaly az év első három hónapja alatt 3 ember halt meg a régió útjain, idén már 9.

A rendőrség bejelentette, hogy a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal sem lesz már elnéző, mert a februárban bevezetett változásokat mostanra megszokhatták. A felnőttek lakott területen kívül kötelesek bukósisakot viselni, a 15 évesnél fiatalabbaknak lakott területen belül is. Lakott területen kívül az út szélén közlekedő gyalogosnak fényvisszaverő ruhadarabot (mellény, karszalag) kell viselnie.